Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat joi ratingurile orasului Bucuresti pentru creditele pe termen lung la "BBB minus", iar pe cele pe termen scurt la "F3". Ambele calificative au perspectiva stabila.

"Ratingul Bucurestiului reflecta performantele operationale solide, sprijinite de cresterea de pana in prezent a economiei locale, care este dezvoltata conform standardelor nationale. De asemenea, calificativele reflecta sprijinul financiar si controlul administratiei centrale, avand in vedere importanta economica a orasului. Ratingul ia in calcul si cresterea datoriilor orasului si riscurile legate de nevoia de refinantare si de cursul de schimb", se arata in comunicatul agentiei.

Calificativul orasului s-ar putea imbunatati daca performantele bugetare se vor incadra in tintele stabilite sau daca cadrul institutional al Romaniei va avea o evolutie favorabila. Pe de alta parte, ratingul Bucurestiului ar putea fi coborat daca se observa o majorare semnificativa a datoriei orasului.

Potrivit Fitch, datoriile municipalitatii au urcat la 2,3 miliarde de lei (adica 78% din venituri) la finele anului trecut, de la 22% din venituri la finele lui 2003. Necesarul ridicat de investitii si programul de imbunatatire a infrastructurii locale vor duce la cresterea nivelului datoriilor la 2,7 - 2,8 miliarde de lei pana in 2010 (80% din veniturile estimate).

Saptamana trecuta, Standard & Poor's a revizuit in sens negativ perspectiva ratingului Bucurestiului, de la "stabil" la "negativ", ca urmare a scaderii calificativului de tara. Totodata, agentia de rating a confirmat calificativul "BB plus" pentru creditele pe termen lung acordat Capitalei.