Presedintele CCIB, Sorin Dimitriu: Capitala este cea mai dinamica regiune a tarii; Bucurestiul realizeaza 14,6% din PIB-ul Romaniei

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 5 noiembrie 2008, 22:13 Actualitate | Esenţial


Sorin Dimitriu, presedintele CCIB
Foto: AGERPRES
Bucurestiul este in prezent cel mai puternic centru al economiei romanesti intrucat genereaza 14,6% din PIB-ul Romaniei a declarat intr-un interviu acordat in exclusivitate agentiei NewsIn, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Sorin Dimitriu.

"Bucurestiul este in prezent locomotiva economiei romanesti si ma refer aici nu numai la aspectele cantitative, respectiv la cifra de afaceri a firmelor care opereaza in Capitala, ci si la competitivitatea acestora. Firmele din Bucuresti realizeaza 35% din volumul exporturilor Romaniei si 40 % din volumul importurilor", a precizat Dumitriu.

 • In plus, 21% dintre firmele active la nivel national sunt inregistrate in Bucuresti, cel mai puternic sector al Capitalei fiind sectorul 1 care concentreaza 47,1% din investitiile realizate la nivelul Bucurestiului si circa 40% din cifra de afaceri a firmelor din Capitala.

"Inca un argument in sprijinul celor declarate  mai sus este faptul ca Bucurestiul realizeaza 14,6% din PIB-ul Romaniei si circa 85% din PIB-ul Regiunii Bucuresti-Ilfov, deci are o contributie semnificativa la crearea bugetului national"

 • Desi pretentiile salariale depasesc cerintele din celelalte zone ale tarii, Capitala concentreaza 64,3% din volumul total al investitiilor straine directe in Romania.

"Bucurestiul este de asemenea, principalul centru financiar bancar al  tarii aici avandu-si sediul central 90% din numarul total al bancilor care-si desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei si peste 91% din numarul total al companiilor de asigurari."

 • Capitala este cea mai dinamica regiune a tarii, produsul intern brut regional fiind de cateva ori mai mare decat cel national.

"Aceasta crestere este nu numai spectaculoasa, dar si durabila, fiind bazata pe capacitatea de inovare si de informatizare a activitatilor economice. Bucurestiul contribuie cu 50% la valoarea pietei de software si servicii IT din Romania, iar cheltuielile IT pe cap de locuitor in Capitala se apropie de media europeana, de 600 euro."

 • Printre problemele cele mai dificile pe care le intampina firmele bucurestene mentionez lipsa fortei de munca inalt calificate, coruptia si birocratia.

"Coruptia si birocratia se resimt  parca mai acut intr-o mare metropola, ca Bucurestiul, cu multitudinea de probleme pe care le ridica o asemenea aglomerare urbana, inclusiv sub aspect economic si unde administratia locala este insuficient adaptata diversitatii solicitarilor si, astfel, mult mai expusa la coruptie. Trebuie sa remarcam aici si pericolul la care sunt expuse  IMM-urile, mai ales cele cu profil comercial si de servicii, de a fi inghitite de marii retaileri."

 • Cele mai recente statistici demonstreaza faptul ca majorarea produsului intern brut in Regiunea Bucuresti este sustinuta, in principal, de constructii, servicii si industrie.   

"Chiar daca la nivel national  sectorul imobiliar este in regres, nevoia de extindere si modernizare a infrastructurii din Capitala, mai ales ca acest tip de proiecte beneficiaza de fonduri europene, constituie un argument pentru mentinerea la cote inalte a afacerilor  in constructii."

 • Si in turism, Capitala a obtinut rezultate remarcabile, devenind una dintre pietele hoteliere cu cei mai mari indici de crestere din Europa, atat in planul investitiilor hoteliere noi  livrate, cat si in ceea ce priveste gradul mediu de ocupare si tariful mediu perceput.
"Bucurestiul concentreaza o optime din incasarile din turism la nivel national (60% din acesti bani provin din turismul de afaceri),  un sfert din veniturile inregistrate de turismul de afaceri fiind generate in principal de organizarea de conferinte si entertainment."

 • Din punct de vedere al repartitiei geografice, Bucurestiul detine o pondere de aproximativ 17% din totalul firmelor nou constituite.

"Cele mai multe au ca profil de activitate comertul cu ridicata si cu amanuntul si repararea autovehiculelor, urmate de societatile de constructii si cele din domeniul activitatilor stiintifice si tehnice.  Peste 91% dintre firmele create in prima jumatate a anului aveau capital romanesc." 

1851 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Exagerat (Miercuri, 5 noiembrie 2008, 23:04)

  horace [anonim]

  Si maninca foarte mult din PIB-ul tarii.. Deci e normal sa produca ceva.. De ochii lumii.. Multi bani investiti.. cu nici un rezultat..
  • +2 (2 voturi)    
   probabil (Joi, 6 noiembrie 2008, 0:24)

   alex [anonim] i-a raspuns lui horace

   Important e ca mai ramane ceva de mancat si pentru altii, contrar ideii impamantenite ca toata tara cotizeaza de fapt pentru Bucuresti...

   Bucurestenii nu cer autonomie, desi traiesc (statistic vorbind) cel mai bine din Romania. Bucurestiul de fapt impinge economic Romania inainte, sustinut de zona de Vest.

   PS: inca o remarca....cifrele se refera doar la Bucuresti (oras). Daca includem si zona metropolitana (Otopeni, Voluntari etc) care traieste tot in umbra Bucurestiului, atunci procentele sunt si mai mari.

   PS2: desi sunt bucurestean, mi-ar place sa se mute capitala la Brasov... orasul cel mai potrivit sa fie capitala, fiind in centrul tarii. In primul rand ca ti se lungesc urechile cred de la Cluj sau Satu-Mare pana in Bucuresti. In al doilea rand, cred ca o buna parte din coruptia bucuresteana ar disparea odata cu mutarea institutiilor si am putea sa ne concentram pe partea economica.
   • +3 (3 voturi)    
    :) (Joi, 6 noiembrie 2008, 2:25)

    Aph [anonim] i-a raspuns lui alex

    Hmmm, ce te face sa crezi ca am scapa de coruptie daca mutam capitala? Numeste-mi 5 corupti bucuresteni-sadea si ii mananc! Astia sunt peste tot, numai cu bata scapi de ei!
   • +1 (1 vot)    
    n-ai inteles ce inseamna autonomia (Joi, 6 noiembrie 2008, 10:13)

    claudiopolis [utilizator] i-a raspuns lui alex

    E normal ca deciziile de interes local sau regional sa fie luate de catre autoritatile locale si judetene alese. Ce se intampla la noi e aberant: guvernul ia bani de la toti si ii imparte dupa criterii politice. Asa ceva se numeste deturnare de fonduri! Autonomie inseamna de fapt un echilibru intre institutii. Acum rolul guvernului este mult exagerat!
 • +1 (1 vot)    
  nu e mult (Miercuri, 5 noiembrie 2008, 23:38)

  razvan [anonim]

  in conditiile in care aprox 14% din populatie locuieste in bucuresti, nu mi se pare o performanta prea notabila. ma asteptam la mai mult..
  • 0 (0 voturi)    
   aici nu e vorba de performanta (Joi, 6 noiembrie 2008, 13:23)

   Paoni [anonim] i-a raspuns lui razvan

   ci de date...iar in Bucuresti traieste cam 9% din populatia Romaniei (aproape 2 mil. loc.) nu 14 % cum spuneti. 14,6% din PIB-ul Romaniei este realizat de companii din Bucuresti, dar se uita faptul ca foarte multe firme serioase si-au mutat sediile in afara orasului (in Ilfov) unde costurile sunt ceva mai mici. Asa ca zona metropolitana Bucuresti asigura cu putin peste 20% din PIB-ul tarii. Astea sunt datele exacte.
   Nu uitati firmele din Bucuresti exporta 35% din totalul exporturilor Romaniei...asta este foarte important!
   Iar cel mai important lucru este faptul ca in Bucuresti se munceste cel mai mult in comparatie cu restul tarii.
   • 0 (0 voturi)    
    :))) (Joi, 6 noiembrie 2008, 14:32)

    cosmin [anonim] i-a raspuns lui Paoni

    corect, acuma...depinde ce-ntelegi prin munca, nu?:)
  • 0 (0 voturi)    
   cateva date statistice 2004(mii locuitori} (Joi, 6 noiembrie 2008, 20:33)

   alexandriu [anonim] i-a raspuns lui razvan

   bucuresti-1929 mii loc
   ilfov-278 mii loc
   romania-21670 mii loc
   bucuresti/romania=8.901%
   K=14.6/8.9=1.8ori
   productivitatea bucurestenilor este deci de 1.8 ori mai mare decat media pe romania.
   Ai dreptate nu e mare lucru
   In privinta salariilor, nu dispun decat de datele din 2005,;salariul mediu net era de:
   -romania-746 lei
   -bucuresti-988lei
   K=988/746=1.32
   1.32<1.8
   Bucurestenii primesc deci un salariu cu 40%mai mic decat merita.
   toate datele sunt din anuarul statistic 2006
 • 0 (0 voturi)    
  nu e mult (Miercuri, 5 noiembrie 2008, 23:38)

  razvan [anonim]

  in conditiile in care aprox 14% din populatie locuieste in bucuresti, nu mi se pare o performanta prea notabila. ma asteptam la mai mult..
 • +1 (1 vot)    
  Ceva mai interesant (Miercuri, 5 noiembrie 2008, 23:52)

  Emilian Popescu [anonim]

  Ca realizeaza aproape 15% din PIB nu e complet relevant - e un oras mare, e normal sa aiba o pondere pe masura.

  Interesant este ca populatia Bucurestiului reprezinta 11% din populatia tarii. Cu alte cuvinte, Bucurestenii sunt mai productivi (cu vreo 25%) decit media restului.
  • 0 (0 voturi)    
   cifre (Joi, 6 noiembrie 2008, 0:41)

   alex [anonim] i-a raspuns lui Emilian Popescu

   Zona metropolitana Bucuresti are 11% din populatia tarii, municipiul Bucuresti are 9.5% din populatie. Cifrele din interviu se refera strict la municipiul Bucuresti, nu la zona metropolitana (vezi si precizarea ca Bucurestiul are 85% din PIB-ul zonei Bucuresti-Ilfov, care e mai mult sau mai putin zona metropolitana- ce e in afara zonei metropolitane nu este foarte dezvoltat din punct de vedere economic)...
  • 0 (0 voturi)    
   Gresit ... (Joi, 6 noiembrie 2008, 1:36)

   Vasalie Sa Traiti [utilizator] i-a raspuns lui Emilian Popescu

   Chiar complet gresit :( ... din pacate.

   Foarte multe firme mari au sediile in bucuresti si fabricile peste tot prin tara. In felul asta, munca se presteaza pe aiurea iar raportarile se fac la bucuresti. Nu vorbesc din auzite. Am clienti care si-au mutat sediile centrale in bucuresti doar pentru a scapa de controalele idiotilor din teritoriu. In felul asta din firma de pe locul 1-5 din judetul lui a ajuns in categoria chioscari in bucuresti. Dar tot acolo se raporteaza productia, profitul etc. si nici nu-i viziteaza controalele :D

   In concluzie ... m-as mira ca valoarea reala pentru bucuresti sa fie macar egala cu media la nivel national. Tine cont si de faptul ca bucurestiul nu are numai 11% din populatie. Daca te raportezi la 22,3 mil ... conform statisticii, ai dreptate ... daca ii scoti din ecuatie pe cei (minim) 2-3 mil plecati la prasit prin alte tari ... populatia bucurestiului se cam duce spre 13-14% ... adica ... media pe tara.
 • 0 (0 voturi)    
  Cateva socoteli (Joi, 6 noiembrie 2008, 0:19)

  Ilie de la scularie [anonim]

  Populatie Bucuresti (metropolitana): 2,6 milioane.
  Populatie Romania: 22,3 milioane.
  ------------------------------------------------
  Cota din populatie Bucuresti: 2,6 / 22,3 = 11,65%.

  14,6 (cota din PIB) / 11,65 (cota din populatie) = 126%

  Nu mai pare asa de impresionant acum, nu-i asa? Mai ales tinand cont ca 30% din populatia Romaniei e ocupata din agricultura si produce doar 2% din PIB. Zonele urbane, industrializate vor avea in mod logic un raport cota PIB/cota populatie supraunitar. 125% e chiar putin ...
 • 0 (0 voturi)    
  Oare? (Joi, 6 noiembrie 2008, 0:51)

  Petre [anonim]

  mmmmmmmmmm....dupa ce toate firmele cu capital social au fost obligate sa aiba sediul principal in capitala, nu ma mira un astfel de rezultat...in plus centralizarea face ca aproape totul trebuie "sa treaca pe la Bucuresti"...e de inteles de unde 15 %....
 • 0 (0 voturi)    
  Da?si? (Joi, 6 noiembrie 2008, 1:09)

  constanteanu [anonim]

  pai daca s-a investit 65 % din total investitii pina acum si produce doar 15 % din PIB-ul tarii ,trag concluzia ca sunt orase in tara,care cu investiti mult mai mici,produc,mult mai mult decit bucurestiul,luind in calcul populatia,sumele investite in valoare absoluta.Deci Bucurestiul,vrea nu vrea,cu 65% investiti,nu avea cum sa nu fie locomotiva.dar daca Bucurestiul cit i se cuvenea la populatia pe care o are.tot atita Pib facea?
 • 0 (0 voturi)    
  si ce daca? (Joi, 6 noiembrie 2008, 7:21)

  3e [anonim]

  si are 10% din populatie si cel mai mare nivel de dezvoltare infrastructural. deci care e faza?
 • 0 (0 voturi)    
  in medie cei doi au mincat un ou (Joi, 6 noiembrie 2008, 9:21)

  sorin [anonim]

  Cu suficienta statistica poti demonstra orice.
  Chestia asta procentuala nu e relevanta
  ar fi interesant de pus intr-un tabel, populatia, PIB-ul,contributia neta la bugetul de stat, contributia bruta.

  Bucurestiul nu e relevant pt. ca acolo se raporteaza mult din productia realizata de fapt in alte locuri ale tarii si pentru ca sistemul corupt forteaza multe companii sa isi faca sediul acolo, pt a avea acces...
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Joi, 6 noiembrie 2008, 10:25)

  CelCeCiteste [anonim]

  Daca se scot din calcul importatorii, constructiile si cei care traiesc pe spinarea bugetului (cei din IT stiu ca daca nu esti din capitala sau din gasca ANIS nu ai acces la comenzi guvernamentale) ce ramane?
  praful de pe toba, I guess ...
 • 0 (0 voturi)    
  kk (Joi, 6 noiembrie 2008, 10:26)

  k [anonim]

  desigur.... dar uitam sa zicem ceva :

  - bucurestiul e un mare importator
  - cel mai mare
  - doar bucurestiul singur (!) poate demola balanta import/export

  de ce ?
  pt ca fiecare romanas de acolo (si stiu ce zic) - cand isi vede salarul la 1000 euro stiti ce face ?
  r: credit !
  pt ce ?
  r: de obicei pt masina (desi el sta in chirie)

  si e facuta doar asa de ochii lumii sa arate ca el a reusit !
  a reusit in ochii lumii...

  circ mare domnilor... si irealist sau suprarealist...

  cifrele nu sunt concludente !
  sa zica cat produce ca marfa si cat importa ca marfa bucuresteanul / cap de locuitor ... atunci va fi o abordare corecta.
 • 0 (0 voturi)    
  Decenta in cifre... (Joi, 6 noiembrie 2008, 11:41)

  Zamolxisz [anonim]

  Cifrele expuse comporta niste amendamente, Bucurestiul nu produce ci gestioneaza aceea felie de PIB, deoarece sunt numeroase societati inregistrate cu sediul in Bucurestii, care insa isi au locatiile de productie la sute de KM de bucuresti. Vorbim aici in special de reprezentantele societatilor straine, bancile, care desi sunt inregistrate cu sediul in Bucuresti, peste 90% din operatiuni le deruleaza in reteaua lor... din tara...

  Apoi investitiile straine, se gasesc in aceiasi situatie... de exemplu achizitiile Petrom si BCR au fost contablizate ca investii straine in Bucuresti, ori stim cu totii, ca de fapt in bucuresi petrom are doar cladiri care nu produc nimic si reprezinta nimi 0,1% din activele petromului, la BCR e cam aceiasi situatie, banca fiind extrem de puternica in retea, ibsa nu neaparat in bucuresti, ude are o magine sifonata rau de tot.

  Vreau insa sa va supun atentiei un alt fapt... In Transilvania si Banat locuiesc 33% dintre romani si se produce 55% din PIB.
  In timp de in bucuresti locuiesc 11 % dintre romani si se produce 14% din PIB (in conditiie de relativitate a cifrelor enuntate mai sus). Nemaivorbind ca in bucuresti exista un puternic aparat administrativ, greoi, complet neproductiv, doar consumatorist, pe credit in mare parte, cum spunea cinevsa mai sus.

  Deci unde e productivitatea in tara asta? Si sincer, omitand bucurestiul si Muntenia (Arges, Prahova - zone industriale de traditie), cred ca ar trebui sa ne intrebam foarte serios ce se intampla in Oltenia si Moldova?
 • +1 (1 vot)    
  Acri sunt strugurii... (Joi, 6 noiembrie 2008, 12:04)

  Anonim [anonim]

  in concluzie: tinand cont ca 90% din cifrele raportate sunt luate din restul tarii, bucurestiul e chiar mai sarac ca restul tarii, nu?
  mwahahahahaha!
  • 0 (0 voturi)    
   Consumul e mare (Joi, 6 noiembrie 2008, 13:19)

   Florin [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   Productia nu este asa mare daca o raportam la populatie. Consumul este foarte mare deoarece acolo sunt salarii foarte bune.
   Este de inteles atata timp cat in capitala sunt concentrati foarte multi functionari publici in diverse institutii centrale, spitale scoli si universitati mult peste media nationala.
   Acestia nu prea inregistreaza productie dar inregistreaza consumuri.
   • 0 (0 voturi)    
    produtivitate (Joi, 6 noiembrie 2008, 13:35)

    sorin [anonim] i-a raspuns lui Florin

    are cineva date pt a face o comparatie intre marile orase ale tarii , pt a vedea ce procent din populatie lucreaza la stat si ce procent la privat, de asemenea ce parte din pib e constituit de afaceri in care cel putin o parte e statul.
   • 0 (0 voturi)    
    de acord la toate capitolele, mai putin la univers (Joi, 6 noiembrie 2008, 13:44)

    Zamolxisz [anonim] i-a raspuns lui Florin

    ca raport procentual nr de studenti/total populatie Bucurestiul sta mult mai prost decat Cluj, Timisoara, Iasi...
    Si sa nu uitam, cea mai mare universitate din tara e Babes-Bolyai(nr studenti), conform datelor de la minesterul nvatamantului....
  • 0 (0 voturi)    
   acrii sunt strugurii (Joi, 6 noiembrie 2008, 13:29)

   sorin [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   nu e mai sarac...
   e doar mai lenes, si mai corupt.
   fraieri sint cei care dau, nu cei care iau.
 • 0 (0 voturi)    
  nu are nicio elocventa (Joi, 6 noiembrie 2008, 14:21)

  marius [anonim]

  asa cum se spune ca in Bucuresti sunt peste 1 milion de masini inregistrate si de exemplu in Constanta sunt zeci de mii de masini cu numar de Bucuresti, nu mi se pare elocvent sa afirmi ca bucurestiul produce 14% din PIB daca majoritatea companiilor mari au sediul central la bucuresti si fabricile sau filiale in restul tarii, productia se inregistreaza la firma mama, plus de asta sa nu uitam ca cei mai multi bani din Bugetul Central raman in bucuresti fiind pompati in institutiile sau agentiile de stat, acestea avand sediul in bucuresti si salariati cu duiumu care castiga enorm din bani bugetari si cheltuindu-i tot in magazinele din bucuresti.
 • 0 (0 voturi)    
  vai, vai... (Joi, 6 noiembrie 2008, 16:22)

  luci [anonim]

  da ce studiu dom'le, oare ce a vrut sa zica, ca-si merita salariul de zeci de mii de lei?
  pai bine, moncher, dar nu este normal sa fie asa, din moment ce toate firmele, bancile,(sau aproape), au sediul central la bucuresti...
  nu aici sunt toate institutiile centrale ale statului, cata bobulatie este?
  cat se cheltuie anual?
  si parca si importurile sunt mai mari decat exporturile...
  oricum, un articol de doi lei, care nu vad ce a vrut sa puna in evidenta, in afara de prostia unora...


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version