Bucurestiul este in prezent cel mai puternic centru al economiei romanesti intrucat genereaza 14,6% din PIB-ul Romaniei a declarat intr-un interviu acordat in exclusivitate agentiei NewsIn, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Sorin Dimitriu.

"Bucurestiul este in prezent locomotiva economiei romanesti si ma refer aici nu numai la aspectele cantitative, respectiv la cifra de afaceri a firmelor care opereaza in Capitala, ci si la competitivitatea acestora. Firmele din Bucuresti realizeaza 35% din volumul exporturilor Romaniei si 40 % din volumul importurilor", a precizat Dumitriu.

  • In plus, 21% dintre firmele active la nivel national sunt inregistrate in Bucuresti, cel mai puternic sector al Capitalei fiind sectorul 1 care concentreaza 47,1% din investitiile realizate la nivelul Bucurestiului si circa 40% din cifra de afaceri a firmelor din Capitala.

"Inca un argument in sprijinul celor declarate mai sus este faptul ca Bucurestiul realizeaza 14,6% din PIB-ul Romaniei si circa 85% din PIB-ul Regiunii Bucuresti-Ilfov, deci are o contributie semnificativa la crearea bugetului national"

  • Desi pretentiile salariale depasesc cerintele din celelalte zone ale tarii, Capitala concentreaza 64,3% din volumul total al investitiilor straine directe in Romania.

"Bucurestiul este de asemenea, principalul centru financiar bancar al tarii aici avandu-si sediul central 90% din numarul total al bancilor care-si desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei si peste 91% din numarul total al companiilor de asigurari."

  • Capitala este cea mai dinamica regiune a tarii, produsul intern brut regional fiind de cateva ori mai mare decat cel national.

"Aceasta crestere este nu numai spectaculoasa, dar si durabila, fiind bazata pe capacitatea de inovare si de informatizare a activitatilor economice. Bucurestiul contribuie cu 50% la valoarea pietei de software si servicii IT din Romania, iar cheltuielile IT pe cap de locuitor in Capitala se apropie de media europeana, de 600 euro."

  • Printre problemele cele mai dificile pe care le intampina firmele bucurestene mentionez lipsa fortei de munca inalt calificate, coruptia si birocratia.

"Coruptia si birocratia se resimt parca mai acut intr-o mare metropola, ca Bucurestiul, cu multitudinea de probleme pe care le ridica o asemenea aglomerare urbana, inclusiv sub aspect economic si unde administratia locala este insuficient adaptata diversitatii solicitarilor si, astfel, mult mai expusa la coruptie. Trebuie sa remarcam aici si pericolul la care sunt expuse IMM-urile, mai ales cele cu profil comercial si de servicii, de a fi inghitite de marii retaileri."

  • Cele mai recente statistici demonstreaza faptul ca majorarea produsului intern brut in Regiunea Bucuresti este sustinuta, in principal, de constructii, servicii si industrie.   

"Chiar daca la nivel national sectorul imobiliar este in regres, nevoia de extindere si modernizare a infrastructurii din Capitala, mai ales ca acest tip de proiecte beneficiaza de fonduri europene, constituie un argument pentru mentinerea la cote inalte a afacerilor in constructii."

  • Si in turism, Capitala a obtinut rezultate remarcabile, devenind una dintre pietele hoteliere cu cei mai mari indici de crestere din Europa, atat in planul investitiilor hoteliere noi  livrate, cat si in ceea ce priveste gradul mediu de ocupare si tariful mediu perceput.

"Bucurestiul concentreaza o optime din incasarile din turism la nivel national (60% din acesti bani provin din turismul de afaceri), un sfert din veniturile inregistrate de turismul de afaceri fiind generate in principal de organizarea de conferinte si entertainment."

  • Din punct de vedere al repartitiei geografice, Bucurestiul detine o pondere de aproximativ 17% din totalul firmelor nou constituite.

"Cele mai multe au ca profil de activitate comertul cu ridicata si cu amanuntul si repararea autovehiculelor, urmate de societatile de constructii si cele din domeniul activitatilor stiintifice si tehnice. Peste 91% dintre firmele create in prima jumatate a anului aveau capital romanesc."