Patru elevi de gimnaziu au recunoscut anchetatorilor ca au distrus monumentele funerare din Cimitirul Evreiesc din Bucuresti, unde au intrat pentru a face un film care s-ar fi intitulat "Povestiri din cartier", la distrugeri fiind martori alti 18 elevi.

Politia Capitalei a anuntat oficial, miercuri, ca 22 de elevi au fost implicati in incidentele din Cimitirul Evreiesc din Soseaua Giurgiului, patru dintre ei recunoscand faptul ca sunt autorii distrugerii monumentelor funerare, trei dintre acestia avand 14 ani, ceea ce inseamna ca pot raspunde penal pentru faptele lor, informeaza Mediafax. Cei 22 de elevi sunt in clasele a V-a si a VII-a la Scoala 134 din Bucuresti, aflata in vecinatatea cimitirului.

Elevii au intrat in cimitir printr-o spartura a gardului, cu intentia de a filma, cu telefonul mobil. Ei au spus anchetatorilor ca vroiau sa intituleze filmul "Povestiri din cartier", insa, a doua zi dupa ce au realizat ce au facut, s-au "speriat si au sters filmul".

Faptele celor patru elevi care au distrus mormintele se incadreaza la infractiunea de profanare, care se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la trei ani, in cazul lor parintii raspunzand din punct de vedere civil.

Purtatorul de cuvant la Politiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan, a precizat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca in urma investigatiilor facute s-a constatat ca au fost daramate in total 131 de monumente funerare, din care 53 distruse total sau partial (sparte si ciobite).

Comisarul Ciocan a precizat ca, in acest caz, anchetatorii au facut investigatii, verificari, audieri de martori, constatari tehnico-stiintifice, pentru identificarea autorilor, cooperandu-se cu Serviciul Roman de Informatii si Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative. Astfel, au fost obtinute date cu privire la un grup de tineri cu varste cuprinse intre 13-15 ani, elevi la o unitate de invatamant, care au fost observati in interiorul cimitirului, in perioada 20-23 octombrie, in care s-a reclamat distrugerea mai multor banci si monumente funerare.

''Concluzia formulata de catre specialistii criminalisti in cadrul constatarii tehnico-stiintifice traseologice stabileste ca daramarea monumentelor funerare s-a produs ca urmare a folosirii fortei fizice, fiind exclusa utilizarea de obiecte contondente. Nu au existat inscrisuri, inscriptii sau insemne cu caracter antisemit'', a sustinut Ciocan.

Pe 23 octombrie au fost vandalizate zeci de morminte din Cimitirul Evreiesc din Bucuresti. Comunitatea evreiasca a condamnat dur actele de vandalism si a solicitat inceperea unei anchete. Actiuni asemanatoare au avut loc in ultimii ani, dar numai in provincie.