Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR) Vasile Astarastoaie a anuntat, marti, ca nu va fi de acord cu majorarea de 50 la suta a salariilor, ci va aplica recomandarea Bancii Mondiale pentru Romania, adica salariul minim al unui doctor sa fie de trei ori salariul mediu pe economie. Salariul minim al medicilor ar trebui sa fie aproximativ 4.000 de lei lunar, considera conducerea Colegiului Medicilor.

"Am mai studiat documentele si voi transmite urmatorul mesaj: nu vom fi de acord cu majorarea de 50 la suta a salariilor. Vom aplica recomandarea Bancii Mondiale pentru Romania, astfel ca salariul minim al unui medic sa fie de trei ori salariul mediu pe economie. Suntem modesti. OCDE a recomandat ca salariul minim al unui doctor sa fie de cinci ori salariul mediu pe economie'', a explicat profesorul Astarastoaie, citat de Mediafax.

Intrebat daca exista posibilitatea ca medicii sa intre in greva, presedintele CMR a spus ca "orice este posibil". "Nu vreau sa arunc amenintari. Acum trimitem porumbelul pacii. Cerem ca salariul minim al unui medic sa fie de trei ori salariul mediu pe economie", a precizat Astarastoaie.

Presedintele CMR a spus ca nu se teme de amenintarile ministrului sanatatii privind actiunea in instanta. "Vom face si noi actiuni. Deseori, chiar daca legea nu prevede autoritatea morala pe care o ai, poate declansa actiuni mult mai periculoase decat cele prin sindicat", a mai spus profesorul Astarastoaie.

Cifrele Institutului National de Statistica arata ca salariul mediu a ajuns la aproape 1.300 de lei. Potrivit Colegiului Medicilor in prezent salariul unui medic este cuprins intre 900 si 3.500 de lei. In Romania sunt 47.000 de medici, precizeaza Realitatea TV.