"Romania are o economie solida, dar nu putem ignora faptul ca criza financiara globala se transforma in criza economica, iar tarile din jurul nostru incep sa fie afectate", a afirmat luni premierul Calin Popescu-Tariceanu, intr-o declaratie de presa televizata pe tema protestelor cadrelor didactice. "Este total nerealist ca in contextul crizei financiare internationale sa majoram salariile cu 50%. Ar fi o masura de sinucidere economica, ar duce Romania la faliment".

Cele mai importante declaratii ale premierului Calin Popescu Tariceanu:

  • "Romania are o economie solida, dar nu putem ignora faptul ca criza financiara globala se transforma in criza economica, iar tarile din jurul nostru incep sa fie afectate".
  • "In anii care vor urma vom continua sa crestem salariile, dar o vom face cu responsabilitate".
  • "Este total nerealist ca in contextul crizei financiare internationale sa majoram salariile cu 50%".
  • "In acest moment, cea mai proasta si mai anti-economica masura este sa taiem investitiile de la buget si sa dam banii la salarii. Nu voi face asa ceva in niciun caz. Este ca si cum am arunca benzina peste foc. Trebuie sa sustinem cresterea economica si sa mentinem locurile de munca. Trebuie sa amplificam fondurile investitiilor pentru a nu pierde locurile de munca. Nu putem lasa oamenii fara locuri de munca. Peste tot in lume, in situatii de criza, se procedeaza asa".
  • "In ultimii ani s-a investit in educatie, iar salariile profesorilor s-au dublat in ultimii 4 ani si a fost modernizata si infrastructura."
  • "Educatia devine un subiect super-politizat."
  • "Daca de la partidele de stanga, PSD si PDL, nu pot sa am pretentii, solicit responsabilitate din partea sindicatelor si din partea profesorilor. Cred ca profesorii inteleg ca nu se poate face aceasta majorare de 50% numai pentru ei. Si medicii, si alte categorii vor cere o astfel de majorare, ceea ce va duce la o crestere galopanta a inflatiei".
  • "Organismele internationale ne-au atras atentia ca o astfel de  masura ar fi catastrofala. Nu sunt dispus sa las viitorul Romaniei amanetat de cei care acum, de dragul campaniei electorale, sunt dispusi sa promita orice. Problemele nu se rezolva in strada, ci pe calea discutiilor. Suntem dispusi sa ajungem la o concluzie cu sindicatele pe baza argumentelor rationale".
  • "Nu vreau ca Romania sa parcurga un drum hazardat, ca alte state din jur. In Ungaria, in preajma alegerilor si sub presiunea sindicatelor, s-au acordat majorari salariale nesustenabile. Unde s-a ajuns? 20 de miliarde de dolari, ajutor de urgenta ca statul sa nu intre in faliment. Vreti sa ajungem si noi acolo. La fel si in Ucraina".
  • "Nu putem sa facem majorari salariale nesustenabile si sa spunem Majorarea trebuie decisa de viitorul Parlament si de viitorul Guvern. Cand esti la Guvernare, vezi altfel lucrurile, cu mai multa responsabilitate".
  • "Majorarea salariilor cu 50% ar fi o masura de sinucidere economica, ducem Romania in faliment".

HotNews.ro a transmisLIVE TEXT declaratia premierul Calin Popescu-Tariceanu.

70.000 de cadre didactice din toata tara, afiliate la Federatia Spiru Haret, au intrat luni dimineata, la ora 7:00, in greva de avertisment.

Cadrele didactice afiliate la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant vor fi in greva de avertisment lunea viitoare, pe 10 noiembrie. Sindicalistii din invatamant au anuntat ca, pe data de 18 noiembrie, vor declansa greva generala pe termen nelimitat.

Ei sunt nemultumiti de faptul ca Executivul a blocat, printr-o ordonanta de urgenta, aplicarea legii majorarii cu 50% a salariilor cadrelor didactice, votata de Parlament si promulgata de presedintele Traian Basescu.