UPDATE: Premierul Calin Popescu Tariceanu sustine o declaratie de presa, la ora 11:00, pe tema grevei profesorilor, transmit televiziunile de stiri.

Profesori din toata tara, afiliati la sindicatul Spiru Haret, au intrat, luni, incepand cu ora 7:00, intr-o greva de avertisment, chiar in ziua in care elevii se intorc la scoala dupa o saptamana de vacanta.

Protestul ar urma sa se desfasoare pe tot parcursul zilei. Profesorii vor veni la scoala doar pentru a-i supraveghea pe elevi si nu pentru a le preda.

Grevistii cer aplicarea legii de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50 de procente. Aproximativ 70.000 de profesori sun tafiliati la Spiru Haret.

Peste o saptamana si celelalte sindicate au anuntat actiuni similare, iar in 18 noiembrie este programata greva generala.

Pe acest fond, ministrul economiei, Varujan Vosganian, spune ca se afla in negocieri cu reprezentantii sindicatelor din invatamant, dar ca nu va ceda sub nicio forma solicitarii de majorare cu 50% a salariilor.

Ministrul sustine ca a propus sindicalistilor cresterea cu 60% a salariilor din invatamant, dar in urmatorii 4 ani, nu intr-o singura transa.

Tot luni are loc o noua runda de negocieri intre Guvern si marile confederatii sindicale pe tema legii unice de salarizare in sistemul bugetar.