Nicolae Opris este noul presedinte al Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, informeaza Realitatea TV. Nicolae Opris a ocupat pana acum functia de vicepresedinte al ANRE. El a fost numit in functie de premierul Tariceanu.

"Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a semnat, in data de 29 octombrie 2008, o decizie potrivit careia Nicolae Opris, vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei (ANRE), va exercita atributiile presedintelui ANRE", se arata intr-un comunicat transmis joi de Guvern.

Decizia intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.

Opris va ramane totodata vicepresedinte in domeniul energiei electrice in cadrul autoritatii.

La inceputul lunii octombrie, cotractul colectiv de munca de la Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a fost desecretizat de presa. Din document reiese negru pe alb de ce privilegii se bucura nu doar sefii, ci si angajatii institutiei. La ANRE, secretarele, casierele si chiar soferii cu studii medii sau scoala profesionala au salarii mai mari decat profesorii sau medicii din Romania, iar prima de sarbatori este de 3.000 de lei pentru fiecare angajat.

Presedintele ANRE, Gergely Olosz a demisionat, la 13 octombrie, din functie, motivul invocat fiind noua sa functie de deputat si dorinta de a nu decredibiliza institutia prin informatiile legate de salariul sau. El a afirmat ca nu se simte vinovat pentru salariile uriase vehiculate in presa, acestea fiind, in opinia sa, "zvonuri aberante".

ANRE este o institutie publica independenta care reglementeaza pietele de energie electrica si de gaze naturale. Autoritatea stabileste reguli necesare functionarii pietei si se asigura ca acestea sunt respectate de toti participantii. De asemenea, autoritatea acorda licente si autorizatii care dau posibilitatea companiilor sa opereze pe piata de energie electrica.