Zeci de membri ai comunitatii evreiesti din Romania au denuntat miercuri "indiferenta" autoritatilor, dupa ce 130 de morminte si peste 100 de unicate arhitectonice au fost distruse, saptamana trecuta, in Cimitirul Evreiesc din Capitala, relateaza AFP.

"Toate mormintele devastate sunt ale mele", a spus Maia Morgenstern, deplangand "cinismul birocratic si administrativ" care a urmat dupa profanarea cimitirului.

"Acuz aici indiferenta si superficialitatea care vor sa transforme inacceptabilul in acceptabil", a adaugat actrita, in cadrul unei adunari care a avut loc in Cimitirul Evreiesc.

"Astazi, in Romania, ne confruntam nu numai cu simboluri sau expresii antisemite si negationiste, dar si cu acte inspirate din acest gen de mesaje", a declarat Alexandru Florian, director executiv al Institutului Elie Wiesel pentru studiul Holocaustului.

"In urma cu o saptamana, in acest cimitir, violenta antisemita a atins apogeul", a adaugat el.

Mesaje de condamnare a acestui act, transmise de presedintie si de guvern, au fost citite in fata membrilor comunitatii evreiesti reuniti in jurul mormintelor profanate.