Uniunea Europeana a decis aderarea prematura a Romaniei si Bulgariei pentru a evita extinderea sferei de influenta a Rusiei, dar decizia a avut un pret, scrie International Herald Tribune. Riscul ca mare parte din cele 11 miliarde de euro, fonduri europene, alocate Bulgariei sa ajunga in buzunarele unor persoane corupte, in timp ce Romania ingrijoreaza prin situatia din justitie. Aderarea celor doua tari a schimbat regulile jocului si a facut mai dificila aderarea altor tari.

Odata cu inrautatirea relatiilor UE-Rusia cauzata de criza georgiana, Europa vrea sa isi imbunatateasca relatiile cu tarile de pe flancul sau estic, iar oferirea unei perspective de integrare ar putea fi strategia. Insa UE nu risca sa mai faca asemenea promisiuni, scrie IHT, iar aderarea Romaniei si Bulgariei ofera si explicatia.

Ele au fost admise in UE in 2007, mai devreme decat ar fi fost pregatite, pentru a le tine departe de sfera de influenta a Rusiei, sustine cotidianul citat, insa acest lucru are un pret destul de mare pentru comunitatea europeana. In ce priveste Bulgaria, este vorba despre banii europeni fraudati si riscul ca o buna aprte din cele 11 miliarde de euro fonduri structurale sa ajunga in mana unor persoane corupte.

Oficialii Comisiei sunt ingrijorati si in privinta Romaniei, iar justitia este motivul. IHT aminteste ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a indemnat guvernul "sa trateze lupta impotriva coruptiei la nivel inalt ca pe o chestiune de importanta nationala".

Pe de alta parte, oficialii celor doua tari sustin ca UE le supune unei analize mai dure decat pe cele care au aderat in 2004, si nu din cauza riscurilor pe care le reprezinta, pentru ca opinia generala europeana este impotriva unei extinderi a Uniunii.

Mark Gray, unul dintre purtatorii de cuvant ai Comisiei, a respins aceasta idee si a spus ca, desi si alte natiuni au aratat slabiciuni si probleme, "in aceste doua tari UE a simtit ca este nevoie de un mecanism specific" pentru a rezolva aceste probleme. "Au existat angajamente precise ale Bulgariei si Romaniei la momentul aderarii, iar UE este hotarata ca ele sa-si onoreze aceste angajamente", a spus Gray.

Nicu Popescu, cercetator la European Council on Foreign Relations (ECFR), sustine ca problemele din Romania si Bulgaria le-au dat oponentilor ideii de extindere europeana un nou argument, in timp ce un parlamentar bulgar de opozitie, Nicolai Mladenov crede ca "ce s-a intamplat in Romania si Bulgaria a schimbat regulile jocului".