Promisiuni americane facute romanilor, inainte de alegerile din SUA: potrivit Financial Times, secretarul pentru securitate interna a spus - inaintea unui turneu pe care il va face in tarile europene recent admise in programul Visa Waiver - ca in urmatoarele cateva luni si alte state, printre care si Romania, vor fi incluse in program. Numai ca administratia de la Washington se va schimba in cateva luni, iar principalul oponent al ridicarii vizelor pentru romani - Congresul - este preponderent democrat, iar sondajele ii dau favoriti in castigarea alegerilor legislative.

In contextul unor tensiuni intre SUA si Europa - cauzate de obligativitatea ca, din ianuarie, cetatenii europeni din tarile incluse in programul Visa Waiver sa se inregistreze electronic inainte de a incepe calatoria in SUA - secretarul pentru securitate interna a spus ca tari est-europene care nu au fost incluse in program vor fi in urmatoarele luni. Printre aceste tari a fost mentionata si Romania.

Europenii sustin ca aceasta inregistrare ar fi "un fel de viza", in timp ce Michael Chertoff respinge aceasta idee, iar Financiar Times comenteaza ca ridicarea obligativitatii vizelor pentru cetatenii din Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia ar fi in masura sa reduca aceste tensiuni.

Michael Chertoff a spus ca se asteapta ca si alte tari care nu au fost admise in program - Bulgaria, Cipru, Grecia, Malta, Polonia si Romania - sa fie admise in "urmatoarele cateva luni".

Aceasta promisiune este oarecum surprinzatoare, in contextul in care administratia de la Casa Alba urmeasa sa se schimbe foarte curand si, mai mult, sondajele il dau drept favorit la presedintia SUA pe candidatul democrat, Barack Obama, ceea ce ar insemna si o schimbare de culoare politica a administratiei.

Cum principalul oponent al eliminarii vizelor pentru anumite tari est-europene, printre care si Romania a fost Congresul, in majoritate democrat, declaratia lui Chertoff trebuie luata cu rezerve.

Democratii au mari sanse sa domine si in continuare forul legislativ, in conditiile in care sondajele ii dau ca favoriti si in alegerile legislative, care vor avea loc odata cu cele prezidentiale, pe 4 noiembrie.

Pe de alta parte, ambasadorul american Nicholas Taubman a anuntat saptamana trecuta ca in luna noiembrie SUA si Romania vor semna Declaratia privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver. Ea reprezinta vointa politica a Romaniei de a indeplini criteriile includerii in programul Visa Waiver.

Unul dintre aceste criterii arata o rata de respingere a aplicatiilor pentru viza de SUA sub 10%. Tot saptamana trecuta, Departamentul de Stat a facut publica situatia in acest sens, Romania avand in continuare o rata foarte mare, de 25%, dar mai mica decat in anul 2007 cu 12,7%.