Crestinii ortodocsi il praznuiesc duminica pe Sfantul Dimitrie. La Palatul Patriarhiei, zeci de credinciosi s-a calcat in picioare duminica dimineata pentru a atinge moastele Sfantului Mucenic, anunta Realitatea Tv.

Pelerinajul a inceput inca de joi, cu trei zile inainte de sarbatoarea Sfantului Dumitru. Moastele acestuia, ale Sfintilor Constantin si Elena, dar si ale Sfantului Pavel au fost purtate in procesiune. Duminica, zeci de mii de pelerini stau la cozi interminabile pe Dealul Mitropoliei pentru a ajunge sa se roage la sfintele moaste expuse langa Catedrala Patriarhala.

15 voluntari de la Crucea Rosie sunt mereu prezenti pentru a le veni in ajutor oamenilor cu probleme de sanatate. Ei le-au impartit pelerinilor apa pe parcursul acestor zile si ceai spre seara. Racla cu sfintele moaste vor ramane in fata Catedralei pana pe 28 octombrie.

Sfantul Sinod a hotarat, in 1955, sarbatorirea Cuviosului Dimitrie cel Nou in intreaga Biserica Ortodoxa Romana, stabilind ca sarbatoarea sa aiba loc in 27 octombrie, la o zi dupa Sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie.

Peste 350.000 de romani care poarta numele de Dumitru sau Dumitra, cu derivatele acestora Dumitrita, Mitica, Dumitrina, Dimitrie, isi serbeaza onomastica.