Ministerul Apararii va inlocui vechile autoturisme ARO ale militarilor romani din Kosovo cu masini noi, URO VAMTAC. Prima serie urmeaza sa ajunga in teatrul de operatii la urmatoarea rotire a trupelor, in februarie 2009, a declarat sambata, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al MAp, Andreea Dumitru.

Militarii romani din Kosovo s-au plans in repetate randuri ca autoturismele ARO pe care le au in dotare, in acest moment, pentru patrulare, nu le ofera nici un fel de protectie.

Cu doar o zi in urma seful Directiei Operatii din cadrul Statului Major General, generalul Ion Aurel Stanciu, declarase ca deocamdata Armata nu dispune de fonduri pentru achizitionarea unor masini noi.

Vehicul neblindat pentru operatii speciale marca URO VAMTAC (varianta spaniola a cunoscutului Hummer american) a intrat in inzestrarea Fortelor pentru Operatii Speciale ale Armatei Romaniei in 2005.

Vehiculul a fost special conceput sa fie foarte eficient in zone macroclimatice foarte calde, fiind usor de folosit in teren accidentat, datorita capacitatii sale de a trece peste obstacole.

Are o putere de foc sporita, oferind posibilitatea de a se monta pe el mitraliera, instalatie lansare de rachete antitanc si aruncator de grenade antitanc. De asemenea, vehiculul dispune de echipament modern de comunicatii, constand in statii radio Panther.

In acest tip de vehicul pot fi transportati patru militari echipati de lupta.