Ziua Armatei este serbata sambata in toata tara. Vor avea loc ceremonii religioase si militare, concerte si lansari de carte, iar drapelul national va fi arborat la toate sediile institutiilor militare, transmite RRA.

Cu aceasta ocazie, presedintele Traian Basescu va participa la ceremonia de la Carei, iar premierul Calin Popescu Tariceanu la cea de la Buftea.

La 25 octombrie 1944, militarii Diviziei a 9-a Infanterie au degajat, la Carei, ultima brazda de pamant romanesc aflata sub ocupatia horthysta. Astfel s-a eliberat intreg teritoriul romanesc ocupat prin Dictatul de la Viena.

Cu acelasi prilej, Arcul de Triumf va fi deschis sambata si duminica publicului, care va putea vizita patru expozitii.

Circulatie restrictionata de Ziua Armatei

Festivitatile organizate cu ocazia Zilei Armatei vor afecta si traficul rutier. Astfel, intre orele 17.00 si 17.30, circulatia rutiera va fi restrictionata pe Bulevardul Timisoara, pe traseul Bulevardul General Vasile Milea - Drumul Taberei - Piata Sergiu Celibidache si pe strada Nicolae Grigorescu de la intersectia cu strada Liviu Rebreanu si pana la intersectia cu Strada Baba Novac.

Brigada de Politie Rutiera recomanda soferilor sa circule cu atentie si sa evite pe cat posibil zonele cu restrictii.

Evenimente dedicate Zilei Armatei nu sunt organizate doar in Romania. In localitatea Miclauseni din republica Moldova va fi reinaugurat cimitirul de onoare al soldatilor romani morti in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Si militarii din teatrele de operatii vor sarbatori Ziua Armatei prin ceremonii militare si activitati culturale si sportive la care vor fi invitati parteneri din coalitiile multinationale.

Discursul presedintelui Basescu:

"Daca Armata isi sarbatoreste cu mandrie ziua este si pentru ca, in ultimii ani, transformarile au facut-o sa devina o armata puternica, o armata capabila sa apere interesele Romaniei, nu numai in interiorul frontierelor, ci si alaturi de aliati, in teatre de operatiuni, fie ca vorbim despre Balcanii de Vest, de Afganistan sau Irak.

De Ziua Armatei, se cuvine sa ne gandim cu dragoste si respect si la militarii care isi apara tara, astazi, departe de frontierele patriei, si la militarii care au cazut la datorie pe teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan. Este momentul in care un popor, o tara isi saluta cu respect Armata. Permiteti-mi sa inchei spunand "La multi ani!" intregii Armate Romane, de la soldat, la general. La multi ani, Armata Romana!".