Majoritatea romanilor nu doresc sa lucreze cot la cot cu persoanele infectate cu HIV/SIDA si nici nu ar accepta sa aiba prieteni apropiati din randul pacientilor cu aceasta boala, se arata intr-un studiu efectuat de Gallup Organization Romania, potrivit NewsIn.

Cu toate acestea, romanii afiseaza o atitudine de acceptare fata de persoanele cu HIV/SIDA. Astfel, potrivit rezultatelor studiului, peste 60% dintre romani nu au nicio problema ca persoanele infectate cu HIV/SIDA sa foloseasca mijloacele de transport in comun si 43% considera ca nu ar trebui sa existe clase separate in care sa invete copii cu virusul HIV.

Acelasi studiu arata ca aproximativ 40% dintre romani sunt de acord ca persoanele cu HIV/SIDA sa isi declare boala, mai ales cand este vorba despre medici, parteneri de viata sau colegi de serviciu.

Studiul a fost efectuat, in perioada iunie-iulie 2008, pe un esantion de 1.200 de persoane.

Potrivit statisticilor Compartimentului pentru Monitorizarea si Evaluarea Infectiei HIV/SIDA, in Romania, la sfirsitul lunii iunie 2008, erau inregistrati 7.719 pacienti infectati cu virusul HIV, dintre care ponderea cea mai mare o au cei cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani. Din totalul pacientilor infectati, 6.603 sunt in tratament antiretroviral.

"Romania a inregistrat progrese in tratarea pacientilor infectati cu HIV/SIDA, pentru ca au fost tratati pacientii, si nu boala. Astfel, rata de transmitere a virusului pe teritoriul Romaniei este mica si se mentine asa. De asemenea, Romania are cea mai mare rata de supravietuire din zona" a subliniat dr. Adrian Streinu Cercel.

Speranta de viata a bolnavilor infectati cu HIV/SIDA a crescut considerabil in ultimii 18 ani, de la doar sase luni la inceputul anilor '90, la cel putin 20 de ani in momentul de fata. Acest lucru se datoreaza tratamentelor existente, cu ajutorul carora medicii pot stapani mai bine boala inca de la inceputul ei.