Departamentul de Stat a publicat datele preliminare privind rata de refuz pentru vizele de SUA pe anul fiscal 2008, iar ele arata ca situatia Romaniei s-a imbunatatit. Rata de respingere este in continuare foarte mare, 25%, dar ea a scazut fata de anul trecut cu 12,5%. In 2007, Romania avea cea mai mare rata de refuz dintre tarile UE, de 37,7%. Pentru ca Romania sa fie inclusa in programul Visa Waiver, ceea ce presupune calatoriile in SUA fara viza pentru cetatenii romani, rata maxima de refuz prevazuta de legislatia americana este de 10%.

Romania a facut progrese in ceea ce priveste rata de refuz a vizelor pentru SUA, insa 25% este inca un procent mare fata de cel necesar includerii in programul Visa Waiver.

Presedintele George W. Bush a anuntat saptamana trecuta ca SUA vor mentine obligativitatea vizelor pentru Romania, in timp ce cetatenii Cehiei (rata de refuz 5,2%), Estoniei (3,9%), Ungariei (7,8%), Letoniei (8,3%), Lituaniei (9,0%), Slovaciei (5,3%) si Coreei de Sud (3,8%) nu vor mai avea nevoie de vize, atat timp cat s-au inregistrat online inainte de calatorie si au pasapoarte biometrice.

In afara criteriului privind rata de refuz, admiterea in Visa Waiver depinde si de indeplinirea anumitor criterii tehnice: implementarea pasaportului electronic, schimbul de informatii cu privire la persoanele suspecte de activitati teroriste, raportarea pasapoartelor furate/pierdute si implementarea programului Air Marshals pe cursele aeriene directe cu SUA.