Problemele la constructia autostrazii Brasov-Bors nu sunt determinate de lipsa fondurilor bugetare, ci de incapacitatea companiei Bechtel de a respecta termenele contractuale, a declarat premierul Tariceanu. El a avertizat compania americana ca nu va primi nici un ban in plus la avansul deja incasat daca lucrarile nu vor fi incheiate la termen si conform conditiilor de calitate, informeaza Mediafax.

Intrebat de jurnalistii ungari, in conferinta de presa sustinuta la finalul sedintei comune de guvern romano-ungare, organizata, marti, la Szeged, despre stadiul lucrarilor de constructie a autostrazilor care sa lege Romania de Ungaria, premierul a amintit ca Executivul de la Bucuresti a initiat doua astfel de proiecte, coridorul IV paneuropean si autostrada Brasov-Bors.

El a aratat insa ca proiectul coridorului IV este ingreunat de problemele birocratice permise chiar de legea achizitiilor publice, care prevede diferite etape de licitatie si rezolvare a contestatiilor, in timp ce termenele la autostrada Brasov-Bors nu sunt respectate de catre compania Bechtel, desi finantarea a fost asigurata.

Tariceanu s-a aratat nemultumit de faptul ca Bechtel are probleme in a respecta termenele convenite cu el, intr-o vizita efectuata in acest an pe santierul de constructii.

Seful Guvernului a afirmat totodata ca programul de constructie de autostrazi a inceput tarziu in Romania, fiind pierduti peste zece ani in care nu a fost realizat nici macar un kilometru de autostrada.

Proiectul de constructie a Autostrazii Transilvania, pe traseul Brasov-Bors, a inceput in 2004, in baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde euro acordat companiei americane Bechtel.

Lucrarile au fost intrerupte la jumatatea anului 2005, cand autoritatile au inceput reanalizarea contractelor incheiate de guvernarea precedenta. Ca urmare a sistarii lucrarilor, termenul de finalizare a autostrazii, stabilit initial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

Alte teme abordate in cadrul sedintei comune de guvern

  • Proiectele de interconectare a retelelor de transport si gaz dintre Romania si Ungaria au reprezentat un punct important pe ordinea de zi a sedintei de astazi. Premierul Tariceanu a afirmat ca s-a discutat despre interconectarea gazoductului Arad-Szeged: „Proiectul de care am vorbit prima oara in 2005 de intreconectare a sistemelor noastre de transport si distributie de gaze a avansat. In momentul de fata proiectul se apropie de finalizare”.
  • Alte proiecte de transport avute in vedere sunt conectarea autostrazii Brasov-Bors-Artand cu autostrada din Ungaria, sau construirea drumului expres Vaja-Satu Mare-Baia Mare ale carui lucrari vor incepe deja la noi in tara. 
  • Din punct de vedere al transportului fluvial, Seful Executivului roman a subliniat importanta dezvoltarii coridorului european VII, care „ofera avantaje in planul consolidarii relatiilor dintre tarile dunarene” si a precizat ca in acest proiect se doreste si implicarea Serbiei. 
  • Alte subiecte aflate in atentia guvernelor celor Romaniei si Ungariei au fost criza financiara internationala si economica mondiala si cooperarea dintre cele doua state in cadrul agendei europene, in special in ceea ce priveste pachetul energie si schimbari climatice.
  • Romania si Ungaria trebuie sa isi coordoneze pozitiile la nivel european in sectorul energetic si sa finalizeze cat mai rapid acordul interguvernamental pentru proiectul Nabucco.

Premierul Ungariei: Exista tari vecine Ungariei in care sa pronunti cuvantul autonomie este aproape o blasfemie

Premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, considera ca temerile legate de obtinerea autonomiei culturale de catre minoritatile nationale sunt exagerate si a apreciat ca in Romania exista "o intelegere mult mai mare" in prezent fata de acest subiect, comparativ cu anii anteriori.

“Exista tari vecine Ungariei in care sa pronunti cuvantul autonomie este aproape o blasfemie. In alte tari este o flexibilitate si o colaborare cu mult mai mare . In acest domeniu, in Romania, exista o intelegere mult mai mare decat acum cativa ani fata de acest fenomen al autonomiei”, a declarat marti premierul ungar, la finalul sedintei comune a guvernelor roman si ungar, care a avut loc la Szeged.