Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare (CERN) inaugureaza marti, cu fast, cel mai puternic accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), in ciuda faptului ca acesta nu va functiona cateva luni, in urma seriei de defectiuni cu care s-a confruntat, relateaza AFP.

Desi la acest eveniment, la care vor participa peste 3.000 de persoane, au fost invitati numerosi sefi de stat, cele 20 de state membre ale CERN au ales sa fie reprezentate la inaugurare, in general, la nivel de ministri. Franta l-a delegat pe premierul Francois Fillon, in ciuda faptului ca CERN a sperat, pana in ultimul minut, ca la inaugurare sa fie prezent Nicolas Sarkozy, care asigura si presedintia Uniunii Europene.

Cel mai performant dispozitiv tehnologic al lumii, care isi propune sa afle secretere formarii universului prin accelerarea protonilor pana la viteza luminii, a fost oprit la numai cateva zile de la punerea in functiune, din cauza a doua defectiuni succesive.

Prima dintre ele, care a survenit la un transformator electric, la numai 48 de ore de la pornire, a fost remediata rapid. Cel de-al doilea incident s-a dovedit insa mult mai grav si mai greu de remediat.

Potrivit investigatiilor efectuate de CERN si publicate joi, defectiunea a survenit la "o conexiune electrica defectuoasa" intre doi magneti supraconductori care a provocat o scurgere de heliu si a determinat oprirea totala a experimentelor in tunelul de 27 km care se afla la o adancime de circa 100 de metri, la granita franco-elvetiana.

CERN a oferit asigurari ca poate inlocui magnetii care au cedat, dar procedura este conditionata de temperatura apropiata de zero absolut (-271,3°) a circuitului.

Pentru a fi reparat, acceleratorul trebuie adus, treptat, la temperatura mediului ambient, un proces care va dura mai multe saptamani. Odata reparatia efectuata, circuitul trebuie racit din nou, ceea ce presupune scurgerea a altor cateva saptamani.

In concluzie, acceleratorul nu va putea fi repornit inainte de pauza de mentenanta prevazuta a incepe in noiembrie, astfel ca oamenii de stiinta spera ca LHC sa-si reia functionarea in luna aprilie 2009.

"Fara indoiala, reconfigurarea calendarului reprezinta o deceptie, dar putem considera ca o intarziere de cateva saptamani reprezinta un interval modest pentru un proiect care culege roadele a doua decenii de munca", a afirmat directorul general al CERN, Robert Aymar.

Cele doua defectiuni reprezinta o lovitura dura pentru oamenii de stiinta, in conditiile in care prima zi de functionare s-a dovedit un succes nesperat, a afirmat si seful proiectului LHC, Lyn Evans: "Am realizat intr-o singura ora ceea ce ne propusesem sa facem in patru zile", a notat el.

Constructia propriu-zisa a acestui "dispozitiv faraonic al fizicii", dupa cum il numeste AFP, a durat 12 ani si a mobilizat 7.000 de fizicieni, costand nu mai putin de 3,76 miliarde de euro.

In ciuda faptului ca nu vor putea vedea protonii in miscare, invitatii se vor putea consola cu "bufet molecular" realizat de celebrii bucatari Ferran Adria si Ettore Bocchia.