Un soldat care se angajeaza in Armata castiga pentru inceput 11 milioane de lei, a declarat ministrul Apararii, Teodor Melescanu. El a subliniat ca unul dintre motivele pentru care multi militari aleg o alta cariera o reprezinta tocmai lipsa resurselor financiare, relateaza Mediafax.

"Un soldat si un gradat voluntardebuteaza de la aproximativ 11 milioane si jumatate, care reprezinta o parte solda, iar aproape jumatate norma de hrana. Pe rest, se duce toata lumea in sus, pornind de la aceasta schema minima, cu diferiti coeficienti", a declarat Teodor Melescanu care a fost prezent, duminica, la MIL FEST, eveniment organizat pentru a prezenta oferta de locuri de munca ale Armatei.

Ministrul a recunoscut ca, din punct de vedere financiar, Armata ar avea nevoie de mai multi bani. Potrivit lui Melescanu, cele mai multe locuri disponibile in Armata in prezent sunt pentru soldati si gradati voluntari.

"S-a incheiat practic procesul de restructurare si aceste locuri care ne sunt noua necesare sunt locuri la baza carierei militare, la nivel de soldat si gradat voluntar, subofiteri, maistri militari si ofiteri cu grade mici. Din armata au plecat in general cei cu grade foarte mari (...)", a spus ministrul. "Toate cele trei categorii de forte au cautare. Exista insa o competitie pe specialitati si evident ca lumea e foarte interesata de comunicatii si informatica, geniu si constructii, aviatie....toate meserii care ofera in viata civila sansa unei a doua cariere foarte bune", a adaugat el.

Angajatii din Armata se orienteaza spre domenii mai bine platite

Intrebat in legatura cu demersurile initiate de minister pentru a modifica salariile militarilor, ministrul a raspuns: "Avem mai multe proiecte de lege care se afla la Parlament si care urmaresc doua lucruri: pe de-o parte sa creasca aceasta suma minima, iar pe de alta parte sa creasca coeficientii de multiplicare pentru ca nu suntem in competitie numai pentru resurse, suntem in competitie si cu celelalte institutii din domeniul ordinii publice si sigurantei nationale. Daca acolo veniturile sunt mai mari, oamenii ne pleaca".

"Din pacate, ne pleaca inca multi oameni si la MIRA si la STS si la toate institutiile care se ocupa de domeniul sigurantei nationale. Noi suntem pepiniera principala de cadre care se pregatesc si care dupa aceea merg in toate zonele institutiilor care asigura securitatea nationala. In procente, as spune ca circa 10-15 la suta din Armata ne pleaca anual din cauza iesirilor la pensie, dar si al atractiei pe care o reprezinta piata muncii".

"Pentru anul viitor, avem aproximativ 4.500 de locuri de munca in cadrul Armatei, in toate categoriile de forte care si-au si prezentat aici oferta si in toate tipurile de scoli, de la liceele militare pana la Academia Militara, Academia Tehnica Militara si Universitatea Nationala de Aparare Carol I", a spus Melescanu.