Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu a avut sambata o intalnire cu reprezentantii medicilor rezidenti, precum si cu cei ai absolventilor si studentilor la Medicina, iar in urma discutiilor rezidentii au obtinut sporuri mai mari si promisiuni de majorari salariale, in timp ce absolventii de medicina vor continua discutiile pentru suplimentarea numarului de locuri la la examenul de rezidentiat la o noua transa de negocieri, programata pentru joi, anunta Realitatea TV.

Studentii medicinisti solicita 500 de noi locuri la rezidentiat, insa Ministerul Sanatatii nu le-a oferit decat 78. Pana la aflarea noii cifre de scolarizare la rezidentiat, absolventii au amanat protestele, programate initial pentru luni.

In urma cu o saptamana, reprezentantii absolventilor de medicina au obtinut de la ministrul Sanatatii amanarea datei concursului de rezidentiat. Astfel acesta va avea loc pe 16 noiembrie, nu pe 9 noiembrie cum fusese stabilit initial de Ministerul Sanatatii.

Medicii rezidenti solicita calcularea sporurilor in functie de gradul de periculozitate si de specialitatea chirurgicala, dar si majorarea salariilor de la 700 la 1800 de lei. Rezidentilor nu li s-a dat un raspuns clar in privinta maririlor salariale pe care le-au cerut, dar au primit in schimb ceva promisiuni in legatura cu sporurile. Noile procente pentru sporurile rezindentilor vor fi negociate in cadrul intalnirii de joi.

Mai mult, ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu, a prezentat rezultatele intalnirii pe care a avut-o sambata cu reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) prin care s-a convenit asupra unei noi metode de calcul a pretului medicamentelor compensate, care va avea ca baza de pornire media celor mai mici preturi din 12 tari ale Uniunii Europene, la care se va aplica o reducere de 5%. Aceasta metoda de calcul, care reduce preturile cu aproximativ 6,82%, va fi aplicata pana la sfarsitul anului 2008. Decizia de inghetare a preturilor ramane valabila pentru restul medicamentelor, care nu sunt incluse in lista de compensate, relateaza Antena 3.

Directorul executiv al asociatiei a declarat ca in zilele urmatoare vor fi facute calcule pentru realizarea unui catalog de medicamente cu noile preturi, care va fi valabil de anul viitor.