Presedintele american George W. Bush a anuntat vineri eliminarea vizelor pentru cetatenii din sase tari din Europa de Est si Coreea de Sud care vor sa intre in Statele Unite, relateaza AFP. Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia si Coreea de Sud, toate aliate ale SUA, "indeplinesc de acum conditiile pentru a fi admise in programul american de scutire de vize", a afirmat Bush.

"In curand cetatenii acestor tari vor putea intra in Statele Unite pentru afaceri sau pentru turism fara a avea nevoie de vize", a explicat presedintele SUA.

Ministrul Cristian David in luna februarie: Romanii ar putea calatori, in curand, fara viza peste ocean

In luna februarie, intr-un comunicat al Ministerului de Interne se arata ca romanii ar putea calatori, in curand, fara viza peste ocean. Expertii americani ar urma sa stabileasca, luna aceasta, un calendar de retragere a vizelor pe care cetatenii romani trebuie sa le obtina pentru a putea intra in Statele Unite. Ministrul de interne, Cristian David, s-a aflat atunci doua zile la Washington, unde a avut o serie de intalniri cu oficiali americani.

Un oficial din Departamentul american pentru Securitate Interna declara, insa, ieri, ca un orizont de timp pentru scutirea romanilor de obligativitatea vizelor pentru SUA nu este prefigurabil, iar rata de refuz a vizelor este in acest moment foarte mare, crescand la 37,7%.

Oficialul american a adaugat ca "Exista criterii-limita in legea americana, dar nu suntem in pozitia de a defini o solutie pentru Romania in aceasta privinta".

Si in urma cu doua luni ministrul de interne, Cristian David, afirma, la Scoala de vara a Tineretului Liberal, ca intr-un timp relativ scurt romanii vor avea libertate de circulatie deplina in Statele Unite, precizand ca discutiile institutionale privind vizele au "evoluat pozitiv".

Ministrul David a spus ca in cadrul discutiilor sunt avute in vedere atat pozitia Romaniei de stat membru al Uniunii Europene, dar si pe cea de aliat NATO, iar eforturile autoritatilor romane si cooperarea cu institutiile corespondente din Statele Unite releva o "evolutie pozitiva".

"Intr-un orizont de timp relativ scurt vom avea libertate de circulatie deplina in Statele Unite", afirma atunci David.

CE solicita extinderea acestei masuri la toate statele UE

Comisia Europeana saluta eliminarea vizelor pentru cele sase state europene, dar cere extinderea acestei masuri la toate statele membre UE.

Cetatenii din sase state europene au inca nevoie de vize pentru a putea calatori in SUA. Este vorba despre Bulgaria, Cipru, Grecia, Malta, Polonia si Romania.