Premierul Tariceanu le-a transmis vineri liderilor partidelor parlamentare ca majorarea salariilor la nivelul decis de Parlament nu este sustenabila si va genera o criza economica majora, precizand ca nu este normal ca Guvernul sa angajeze astfel de masuri fara ca viitoarea configuratie a Executivului sa fie cunoscuta, relateaza Mediafax.

Tariceanu a inceput discutiile, la Guvern, cu liderii partidelor parlamentare pe tema salarizarii bugetarilor, dupa ce Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca legea de majorare cu 50% a salariilor profesorilor este constitutionala.

Primul-ministru declarase, saptamana trecuta, ca actul normativ trebuie sa stabilesca mecanismul prin care se fac majorarile salariale si sa elimine discrepantele dintre veniturile bugetarilor care lucreaza in acelasi domeniu.

Premierul a admis ca un astfel de proiect nu se pune in practica la final de mandat, dar a precizat ca doreste obtinerea unui acord politic, astfel incat actul normativ sa fie dezbatut si adoptat de viitorul Parlament, indiferent care partid va avea majoritatea in viitoarea legislatura.

Tariceanu a declarat ca legea salarizarii va trebui sa stabileasca un "mecanism economic" prin care urmeaza sa fie facute majorarile salariale si, pe langa stabilirea unei scale de salarizare, sa elimine dezechilibrele care au aparut de-a lungul anilor intre veniturile bugetarilor prin acordarea de sporuri, prime sau bonusuri. "Sa nu mai vina nimeni sa spuna cand, de fapt, realitatea economica spune ca putem majora salariile doar cu 10% si ce este peste 10% nu are fundament economic", a argumentat el.

Seful Executivului a explicat ca proiectul legii salarizarii bugetarilor (promisiunea elaborarii acestei legi dateaza din primii ani ai mandatului actualului Guvern) treneaza pentru ca bugetarii nu au reusit sa ajunga la un acord in privinta scalei de salarizare. "Foarte greu putem sa punem in acord diferitele categorii de salariati pe o scala a salarizarii. Fiecare categorie crede ca trebuie, pe baza importantei sociale a muncii lor, sa fie salarizati cat mai bine. Magistratii considera ca sistemul de siguranta publica si aparare ar trebui sa fie pe primul loc, profesorii tot asa, toata lumea!", a declarat Tariceanu.

Actul normativ privind salarizarea bugetarilor trebuia finalizat, potrivit angajamentelor initiale ale Executivului, in luna iunie a anului 2006. Realizarea unei legi unitare a salarizarii este dificila si pentru ca exista peste 200 de acte normative care reglementeaza salarizarea diferitelor categorii de bugetari, rezultate din solutionarea revendicarilor diverselor miscari sindicale de-a lungul anilor.

Presedintele Traian Basescu a apreciat saptamana trecuta ca este nevoie de o lege a salarizarii echitabila si acceptata de tot sectorul bugetar. El a recomandat partidelor politice sa inceapa o dezbatere publica in campania electorala pe tema unui proiect de act normativ "care sa aseze pe baze rationale salariile bugetarilor".

C.V. Tudor: Am votat o lege care trebuie respectata

  • PRM s-a opus tuturor privatizarilor frauduloase, cum a fost compania Petrom
  • este vorba de onoarea noastra ca Parlament, am votat o lege care trebuie respectata
  • si daca tot a zis premierul ca economia duduie se pot majora salariile
  • sa fie informata populatia cu privire la nivelul la care a ajuns datoria externa a Romaniei
  • sa terminam cu pomenile electorale; trebuie instaurat un regim de austeritate pentru a depasi aceasta criza
  • am propus amanarea alegerilor pentru martie 2009

Cezar Preda, vicepresedinte PDL:Nu vom face parte din grupul de lucru pentru legea salarizarii

  • cand ministrii PD au fost remaniati, legea salarizarii bugetare era pregatita de democrati, mai trebuind doar sa fie "retusata" si votata in Parlament
  • dorinta dansului de grupuri de lucru tehnice cu partidele este o porcarie, pentru ca vointa politica pentru legea salarizarii unice exista la toate partidele din Romania.
  • Domnia sa nu este in stare nici cu zece grupuri de lucru sa faca aceasta lege.
  •  Nu e in stare sa o faca singur? A avut doi ani la dispozitie si a avut o vointa politica totala, de ce nu a scos-o?

Premierul Tariceanu:Fara nici o rezerva va spun ca aceste majorari vor duce la un colaps economic

  • cu totii am fost de acoprd ca este fireasca aceasta dorinta a unui castig mai bun
  • dar majorarile salariale trebuie sa fie sustenabile, raportate la productivitatea muncii
  • majorarile cu 50% nu sunt viabile
  • majorarea va antrena solicitari similare din partea celorlalte categorii de bugetari
  • chiar si in sectorul privat vor fi asemenea solicitari
  • aceasta situatie va duce la un dezastru economic
  • aceste majorari nu sunt posibile