Fostul sef al Politiei Romane, Gheorghe Popa, a declarat vineri ca tot ceea ce a facut este legal, explicand ca era obligat sa semneze contractele deoarece altfel risca sanctiuni de un miliard de lei. Clarificarile vin dupa ce premierul Tariceanu l-a demis, joi seara, pe Gheorghe Popa de la sefia IGPR, la cateva ore dupa ce ministrul internelor a solicitat schimbarea acestuia din functie, ca urmare a contractului incheiat de IGPR cu firma Ager Leasing.

"Am crezut si cred in necesitatea dotarii Politiei cu tehnologia care a fost amintita, pentru compatibilizarea in vederea aderarii la Spatiul Schengen, dar mai ales pentru reducerea accidentelor rutiere, care in ultimii ani de zile sunt tot mai multe", a sustinut fostul sef al IGPR.

"Eram obligat sa semnez contractele, altfel riscam sanctiuni de cel putin un miliard de lei, dar si daune, interese mari catre ofertanti daca nu semnam acest contract. Nu am semnat contractul pana cand nu am avut asigurata finantarea...", a spus Popa.

El a mai explicat ca nu au existat suspiciuni cu privire la preturile masinilor. "Am discutat aceste lucruri cu comisia si nu au existat suspiciuni cu privire la aceste preturi si la contract, motivatiile pe care mi le-au dat au fost corecte".

Ministrul Cristian David a cerut joi aprobarea premierului Tariceanu pentru a-l demite de la sefia Inspectoratului General al Politiei Romane pe chestorul Gheorghe Popa si a anuntat ca l-a propus in loc pe comisarul sef Gheorghi Plai.

Chestorul de politie Gheorghe Popa va fi pus la dispozitia MIRA, urmand a ocupa o functie conform gradului si pregatirii sale profesionale.

Cererea de demitere a lui Popa intervine in urma scandalului achizitiei de masini Logan pentru Politia Romana.

Presedintele Traian Basescu a suspendat marti sedinta CSAT, sustinand ca Ministerul Apararii si cel de Interne nu au prezentat inaintea sedintei documente pe care membrii Consiliului trebuiau sa le cunoasca dinainte. Basescu a acuzat faptul ca "la Ministerul de Interne s-au incheiat 29 de contracte privind achizitionarea a 2.136 de automobile. Printre acestea, peste 300 de Dacia Logan. Fiecare masina costa 11.700 de euro, iar dotarile 45.000 de euro. Achizitionarea de masini era necesara, insa in materialele pentru CSAT nu se vorbea despre preturile acestora".

Update: Seful interimar al Politiei Romane, Gheorghi Plai, a declarat ca "se suspenda procedurile contractului de achizitii".

Acesta a declarat ca suspendarea contractului se poate face pe cale amiabila pana la definitivarea cercetatorilor de catre DNA. Mai mult, Plai a spus ca exista riscul ca Politia Romana sa fie data in judecata."Daca vom fi obligati sa platim daune, vom plati".