Doar 4% dintre romani pot enumera toate cele 5 tari riverane Marii Negre, cu exceptia Romaniei, este rezultatul unei cercetari tip Omnibus realizata de Mercury Research pentru www.botiblog.ro. Sondajul a fost realizat in perioada 18 august-12 septembrie, o perioada in care criza din Georgia a fost intens analizata in media, iar Romania isi incepuse pledoariile la Haga, in procesul impotriva Ucrainei. Totusi, 58% dintre respondenti nu au stiut ca Ucraina este riverana Marii Negre, in timp ce 88% nu stiau de Georgia, iar 75% de Rusia.

Patru din 100 de romani pot sa enumere toate cele 6 tari riverane Marii Negre - Romania, Bulgaria, Turcia, Georgia, Rusia si Ucraina - majoritatea dintre ei au studii superioare (11%), iar barbatii par mai informati decat femeile (5% fata de 3%).

Patru din cele cinci tari riverane cu exceptia Romaniei au fost mentionate de 13% dintre respondenti, in timp ce 22% dintre ei au mentionat 3 tari, iar 2 tari au fost mentionate de 20%. O proportie comparabila 21% nu au putut numi nici macar o tara cu iesire la Marea Neagra cu exceptia Romaniei.

Sondajul a fost realizat in perioada 18 august-12 septembrie, o perioada cu evenimente care au implicat tarile respective si care au fost intens mediatizate. Lorand Balint, Head of Brand Communication in agentia de publicitate Leo Burnett Romania, care a comandat pentru blogul sau sondajul, a crezut ca demesul sau va fi total compromis. "Din cauza crizei din Georgia, pe toate televiziunile erau harti cu Marea Neagra, se vorbea despre Rusia si Georgia ca tari la Marea Neagra si am crezut ca cercetarea este in zadar", a spus el pentru HotNews.ro.

S-a inselat, insa, in conditiile in care 88% dintre cei care au raspuns cercetarii nu au stiut ca Georgia este tara la Marea Neagra, iar 75% dintre ei ca Rusia este si ea riverana.

Tot in acea perioada s-au desfasurat peldoariile Romaniei si Ucrainei in procesul privind delimitarea platoului continental al Marii Negre, la Curtea internationala de Justitie de la Haga. Un eveniment prezent in media intensiv la inceputul lunii septembrie. 58% dintre participantii la sondaj nu au stiu ca Ucraina este si ea tara riverana Marii Negre.

In schimb, au aparut alte tari nominalizate: 4% au numit Grecia si in proportie egala cred ca Serbia si Republica Moldova au iesire la Marea Neagra. Ungaria a fost si ea amintita de 3% dintre respondenti.

Intrebarea inclusa in Omnibusul Mercury Research din luna august 2008 a fost: "Spuneti-mi, va rog, care sunt tarile, in afara de Romania, care au iesire la Marea Neagra", iar numarul de respondenti a fost de 1.289, cu varsta de peste 15 ani. Marja de eroare este de +/- 2,7%, la un nivel de incredere de 95%.

Mai multe informatii si comentarii pe blogul lui Lorand Balint, www.botiblog.ro