Constantinopolul a cazut in mainile otomanilor dupa doua secole de retragere si declin. A fost nevoie de doua razboaie mondiale, de o depresiune globala si de un razboi rece pentru a trage in jos Imperiul Britanic. Asadar, e un pariu garantat faptul ca era dominatiei americane nu va fi incheiata de o criza a creditelor, scrie Dan Popa pe blogul lui, citand un articol din Wall Street Journal.

Nu ca n-ar exista si pareri contrare. Aproape la unison, ministrul de finante al Germaniei, premierul Rusiei si presedintele Iranului prezic sfarsitul "hegemoniei" SUA, din punct de vedere financiar.

The New York Times mediteaza asupra "unei puteri care s-ar putea sa nu ramana Supra-putere". Der Spiegel titreaza: "Sfarsitul Orgoliului". Editorialistul de la Guardian, John Gray, vede "Un moment tulbure in caderea Americii".

Daca viitoarea administratie va fi inteleapta, va face ce va fi posibil pentru clarificarea pietelor, va lasa recesiunea sa-si urmeze cursul si va face tot ce va putea pentru a pastra intact un sistem financiar care a functionat splendid.

Bret Stephens

Multe sunt spuse sau scrise cu o satisfactie prost deghizata. Dar cand valul ajunge la talia lui Gulliver inseamna in general ca Lilliputanii sunt deja la 10 picioare sub apa.

Inainte de revenirea de ieri, indicele Dow Jones a scazut cu 25% in trei luni. Dar asta inseamna doar ca e mai sus decat toate bursele majore, inclusiv Germania - XETRADAX (o scadere cu 28%), bursa de la Shanghai (cu 30%), Japonia NIKK225 (cu 37%), Brazilia BOVESPA (cu 41%) si Russia RTSI (cu 61%). Aceste contraste sunt o demonstratie utila ca necazurile financiare ale Americii nu sunt un castig pentru nimeni.

Pe de alta parte, criza economica globala nu functioneaza invariabil in raport cu interesele Americii. Falimentul pentru Hugo Chavez incepe cand pretul petrolului va scadea sub 80 de dolari/barilul, nivel de care se apropie acum.

O logica identica, dar la un alt pret, se aplica dictaturii petrodolarilor, de la Moscova si Teheran, care sunt deja coplesite de temerile de inflatie si de ingrijorarile investitorilor. Si Rusia va intra in rezervele sale valutare de 550 de miliarde de dolari mai curand decat anticipase.

Si SUA nu stau chiar asa de rau cand e vorba de capacitatea lor de a finanta un plan de salvare. Pachetul propus luna trecuta pare uluitor de mare - 700 miliarde de dolari, dar se ridica la putin peste 5% din PIB-ul SUA. Comparati-l cu cele 536 de milioane de dolari propuse de Germania (16% din PIB).

Sigur, poate fi nevoie de mai mult de 700 de miliarde de dolari pentru a curata "grajdurile lui Augias". Dar e de folos faptul ca procentul datoriei guvernului la PIB e in SUA de 62%. Pentru zona euro e de 75%; in Japonia e de 180%.

Mai ajuta si faptul ca SUA continua sa aiba cele mai mari fluxuri de investitii straine directe; ca e pe locul trei in lume pentru facilitatile in afaceri (dupa Singapore si Noua Zeelanda), potrivit Bancii Mondiale; si ca trendul sau demografic nu e pe o panta abrupta, ca in UE, Rusia, Japonia sau China. Mai mult, SUA raman inclinate spre transparenta financiara.

Una dintre ironiile neremarcate ale actualei crize e ca vulnerabilitatea financiara a Americii a iesit la suprafata cu luni inainte de cea din Europa (sau din restul lumii). Acesta este unul dintre motivele pentru care dolarul a urcat in ultimul timp. Si, tot din acest motiv, SUA e posibil sa iasa din criza mult mai repede decat Japonia, de exemplu, care a pierdut mult timp in anii '90 ascunzandu-si de sine insasi propriul sistem bancar.

Exact cum - si cat de repede - vor iesi SUA din criza ramane de vazut. Recesiunile sunt ciclice in economie si tind sa dureze intre 6 si 16 luni. Recesiunile severe sau depresiunile sunt evenimente fundamental politice care pot dura un deceniu sau mai mult - cat politica economica ramane proasta.

Daca viitoarea administratie va fi inteleapta, va face ce va fi posibil pentru clarificarea pietelor, va lasa recesiunea sa-si urmeze cursul si va face tot ce va putea pentru a pastra intact un sistem financiar care a functionat splendid.

Daca nu va fi inteleapta, se va angaja pentru cativa ani la un grandios experiment social. Oricum ar fi, SUA isi vor redobandi in cele din urma ancorajul economic si isi vor mentine locul.

Articol de Bret Stephens