Premierul Tariceanu i-a cerut sefului Cancelariei, Dorin Marian, sa-i prezinte o analiza referitoare la salariile, sporurile si primele sefilor de agentii guvernamentale, care sa fie prezentata la inceputul sedintei de guvern de marti, relateaza NewsIn, citand surse guvernamentale.

Premierul a declarat, vineri, ca "mai taie" uneori din salariile pe care le primesc sefii agentiilor guvernamentale, dar ca acestea sunt completate ulterior de sporuri si prime.

"Si eu ma uit cateodata si tai din ele, dar apar pe margine frumusel sporuri care se adauga si care fac in final ca veniturile sa fie cu mult mai mari decat salariile".

Tariceanu a raspuns si declaratiei sefului statului, care a spus ca salariile foarte mari ale sefilor de agentii guvernamentale reprezinta "expresia lacomiei si a nesimtirii politicului" si a acuzat Executivul ca tolereaza aceasta situatie pentru a satisface clientela politica.

"Gresit, nu se recompenseaza nimeni. Astea sunt salariile care functioneaza in Romania nu de astazi, nu de ieri, functionau si acum patru ani", a replicat Tariceanu.

Seful statului a declarat vineri ca agentiile guvernamentale au devenit "mosia financiara a clientilor politici". "Este expresia lacomiei si a nesimtirii politicului, pentru ca toate aceste agentii sunt in subordinea Guvernului, dar sunt lasate pentru ca toata clientela politicului trebuie sa-si ia bani de acolo", a afirmat Traian Basescu.

Presedintele a dat exemplul ANRE si a aratat ca aceste institutii "asa-zis autofinantate" sunt de fapt finantate din taxele pe care le platesc agentii economici.

Basescu a mai dat exemplul sefei de la Fondul Proprietatea, Daniela Lulache, sustinand ca, desi fostii proprietari n-au primit niciun ban, aceasta are un "salariu urias".

Potrivit ziarului "Gardianul", castigurile sefului ANRE ajung la circa 50.000 - 55.000 de euro pe luna, majoritatea banilor venind nu din salariu, ci din prime trimestriale si diurne.

Tot Gardianul sustine ca sefa Fondului Proprietatea, Daniela Lulache, castiga aproape 17.000 de euro lunar.

Premierul Tariceanu considera ca sumele vehiculate de presa nu corespund realitatii: "Pe de alta parte, in privinta sumelor vehiculate, presupuse a fi castigate de conducerea unor agentii aflate in coordonarea Guvernului, cum este de exemplu, ANRE, precizam ca institutia a publicat ieri un comunicat in care prezinta veniturile castigate de directori, conform fisei fiscale. Din acestea reiese ca sumele vehiculate de presa nu corespund realitatii", se arata intr-un comunicat al Executivului.

Purtatorul de Cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, precizeaza ca, in acest context, este de neinteles vehicularea in continuare a unor sume fara a tine cont de datele prezentate oficial. "Singura explicatie ar fi ori lipsa de informare, ori o campanie de denigrare a acestor institutii", se mai arata in comunicat.