Premierul Calin Popescu Tariceanu se va consulta in perioada urmatoare cu toate partidele parlamentare, pentru adoptarea cat mai rapida a unei legi a salarizarii pentru sectorul public.

Primul ministru a anuntat, la finalul consultarilor de vineri cu reprezentantii celor patru mari confederatii sindicale, ca economia romaneasca nu isi poate permite majorarea cu 50% a salariilor:

  • "O astfel de majorare ar provoca o prabusire a economiei romanesti", a afirmat premierul. "Trebuie gasita o solutie pe termen lung. Majorarile nu sunt sustenabile", a afirmat premierul, reluand, practic, ideea repetata obsesiv in ultimele zile, ca economia romaneasca nu poate sa sustina, in aceast moment, majorari salariale de 50% pentru bugetari.
  • El a adaugat ca asteapta pronuntarea in legatura cu legea privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice, pe care Executivul a contestat-o la Curtea Constitutionala.
  • "Invit la consultari partidele parlamentare pentru elaborarea intr-un timp cat mai scurt a unei legi a salarizarii pentru sectorul public".

Premierul s-a intalnit vineri cu reprezentantii celor 4 mari confederatii sindicale pentru a discuta despre revendicarile salariale ale acestora.

Sindicatele ameninta cu declansarea grevei generale

Sindicatele ameninta cu greva generala dupa ce nu au ajuns la niciun acord privind majorarile salariale la intalnirea de vineri cu primul ministru, dupa ce premierul a refuzat orice fel de discutii legate de majorarea salariilor bugetarilor, propunand consultari pe tema elaborarii unei legi a salarizarii.

  • "Tariceanu ne-a transmis ca pana la promovarea Legii de majorare a salariilor profesorilor cu 50% nu avem ce discuta despre o majorare a salariilor in sectorul bugetar", a declarat la finalul negocierilor presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, citat de NewsIn. Acesta a anuntat ca sindicalistii nu vor renunta la revendicarile salariale si ca se pregatesc de declansarea grevei generale.
  • La randul sau, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a afirmat ca noi discutii cu premierul privind majorarea salariilor bugetarilor vor avea loc dupa ce Curtea Costitutionala va da un verdict cu privire la majorarea salariilor profesorilor. "Premierul ne-a transmis ca doreste promovarea unei legi de salarizare a personalului din sistemul bugetar si ne-a informat ca doreste pastrarea unei politici salariale asemanatoare cu cea din acest an si in 2009. Saptamana viitoare, Guvernul va trimite catre Parlament si catre Consiliul Economic si Social (CES) bugetul de stat pe anul 2009 si asteptam sa vedem ce cheltuieli salariale sunt prevazute pentru anul viitor", a spus Bogdan Hossu, citat de NewsIn.
  • La randul lor, reprezentantii federatiei sindicale Sanitas au anuntat ca vor strange semnaturi pentru declansarea protestelor dupa data de 24 octombrie, in cazul in care nu va fi aprobata majorarea salariilor in sistemul sanitar cu 50-60%.

Revendicarile salariale ale angajatilor din sistemul public s-au declansat dupa ce Parlamentul a votat in unanimitate majorarea salariilor profesorilor cu 50%. Legea a fost, insa, contestata de Guvern la Curtea Constitutionala a Romaniei si va fi analizata de catre magistrati pe15 octombrie.

Premierul Tariceanu a anuntat de luni ca legea va fi contestata, el si PNL fiind dispusi sa isi asume costurile politice ale blocarii majorarii salariilor profesorilor cu 50%.

"Am o responsabilitate pe care inteleg sa o duc pana la capat si chiar daca vor fi costuri politice va declar foarte simplu si direct ca prefer ca PNL si eu personal sa suportam aceste costuri. Nu cred ca putem sa acceptam lipsa de responsabilitate", a spus Tariceanu. El a adaugat ca masurile "electorale si politicianiste" promovate de PSD si PD-L nu pot fi acceptate deoarece genereaza o criza majora, cresterea salariilor nefacand "decat sa duca economia in impas, s-o ingenuncheze".

Tariceanu a explicat ca marirea salariilor nu ar putea fi sustinuta decat daca s-ar mari taxele si impozitele si a atras atentia ca acumularile din ultimii ani risca sa fie "naruite" de o revenire galopanta a inflatiei.

Premierul a mentionat ca, in situatia in care CCR nu va admite contestatia Guvernului, exista "o serie de variante in analiza". "Eu va spun ca voi depune toate eforturile pentru ca astfel de decizii sa nu poata fi puse in practica, cel putin atata vreme cat am responsabilitatea conducerii acestui Guvern al Romaniei", a mai spus Tariceanu.

Vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu, declara joi ca Guvernul ar putea adopta o ordonanta de urgenta prin care sa inghete orice cresteri salariale in afara celor deja decise, in cazul intrarii in vigoare a masurilor populiste adoptate de Parlament.