Comisia Europeana este ingrijorata ca amendamentele la Codul de Procedura Penala adoptate miercuri de Parlament pot impiedica anchetarea cazurilor penale, a declarat joi purtatorul de cuvant Mark Gray, potrivit unui comunicat de presa remis HotNews.ro. "Suntem ingrijorati ca aceste amendamente ar putea impiedica investigarea si anchetarea eficienta a cazurilor penale", a spus Gray, subliniind ca aceste ingrijorari au fost exprimate in ultimul raport al CE publicat la 23 iulie 2008.

Purtatorul de cuvant al executivului european a precizat ca expertii CE au avut "o discutie detaliata" cu Camera Deputatilor la 8 mai 2008 in care au exprimat ingrijorarea Comisiei privind amendamentele propuse la Codul de Procedura Penala.

"Vom continua sa monitorizam atent situatia si vom comenta in momentul cand va fi publicata o versiune comprehensiva a amendamentelor", a conchis purtatorul de cuvant.

De altfel, ministrul justitiei, Catalin Predoiu, le-a adresat, miercuri, presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si presedintelui Comisiei juridice o scrisoare in care avertizeaza asupra consecintelor amendamentelor la Codul de Procedura Penala.

Amendamentele aduse Codului de Procedura Penala au fost intens criticate si de organizatiile neguvernamentale.

Una dintre cele mai grave modificari din Codul de procedura penala se refera la eliminarea autorizatiilor provizorii de interceptare emise de procuror pentru maxim 48 de ore, ordonantele intrand, acum, in competenta judecatorilor.

O alta modificare, ce ar putea pune grave probleme sistemului judiciar, este legata de perchezitia domiciliara transformata “intr-un instrument complet ineficient”, persoana perchezitionata urmand sa fie prevenita inaintea emiterii unei autorizatii de perchezitie de catre judecator, potrivit Initiativei pentru o justitie curata.

A treia modificare este limitarea competentelor procurorilor, acestia pierzand competenta de a interzice infractorilor sa paraseasca localitatea sau tara pe durata urmaririi penale. Aceasta prevedere, in afara retinerii pentru 24 de ore, era singura masura pe procurorii o puteau dispune pentru a se asigura ca persoana investigata nu dispare pe parcursul anchetei.