Zeci de preoti ortodocsi sunt anchetati si judecati anual de catre organele de ancheta ale Bisericii Ortodoxe. Procurorii bisericii ancheteaza preotii care devalizeaza bunurile Patriarhiei, preoti care isi dracuiesc colegii, isi injura enoriasii sau superiorii ierarhici, preoti care beau, se bat, sustin ereticii sau care “mangaie” cutia milei. Coruptia in randul preotilor este recunoscuta de catre reprezentantii Patriarhiei. Purtatorul de cuvant al BOR, parintele Stoica spune insa ca numarul celor care pacatuiesc este nesemnificativ. Teologul Radu Preda sustine insa ca fonomenul coruptiei in cadrul BOR este la fel de prezent ca si societatea romaneasca.

Hotnews.ro va prezinta in exclusivitate cateva cazuri anchetate de catre preotii procurori ai BOR in urma cu cativa ani, asa cum apar ele in rapoartele de cercetare.

Cazul preotului S.B: preotul care spunea ca toti preotii sunt securisti si isi ameninta credinciosii cu pistolul

In 2004, comisia de ancheta condusa de catre preotul A.N. a stabilit 32 de capete de acuzare impotriva preotului S.B. de la Parohia Sfintii Voievozi – Campina. Dintre acestea, cele mai importante sunt, potrivit “rechizitoriului”:

  • Pretinde si impune cu sila plata pentru orice slujba religioasa
  • Poarta la el pistol si cutit 
  • Ameninta cu folosirea pistolului si a cutitului pe cei care nu-l agreaza
  • Se manifesta prin comportament nepreotesc fata de enoriasi si Consiliul Parohial
  • Ponegreste, dracuie si ameninta si a distrus sufletele enoriasilor
  • Ameninta cu vorbe urate pe enoriasii sai pe care ii numeste comunisti si securisti
  • Numeste pe toti preotii securisti si comunisti.

Document dintr-un rechizitoriu
Foto: Hotnews
Pentru acuzatiile formulate, "procurorii" bisericii prezinta si probele necesare, care in principal sunt constituite din depozitiile martorilor:

  • L-am auzit dracuind …”  (vol. II p. 13 verso – martor G.M.)
  • Blesteama credinciosii in fata Altarului, ii blameaza in mod repetat” (vol. II p. 17 – informator M.I.)
  • numarul credinciosilor a scazut cu 90% din cauza dansului” (vol. II p. 17 – informator M.I.)
  • Nu tine cont de parerile altora si a consilierilor si nici nu-i convoaca, spunand ca a dizolvat consiliul” (vol. II p. 9 verso – martor F.I.)
  • Sunt batrani in parohie care nu sunt intelesi de catre preotul S.B. O batranica a venit cu coliva pentru parastas si nu avea la ea decat 7.000 de lei, 2.000 lei a dat pe o lumanare si 5.000 lei i-a dat preotului, iar dansul a aruncat cei 5.000 de lei si lumanarea spunand ca nu e cersetor” (vol. II p. 20 : Completare reclamanti – Proces verbal Comisie ancheta).

Eu sunt albanez, iar oameni ca mine nu ameninta, ci omoara direct!

Preot anchetat

Unele acuzatii sunt probate chiar cu declaratiile celui invinuit. In dosarul legat de preotul S.B., acesta recunoaste ca detine arme de foc si ca poarta cutit:

  • Mi-as fi dorit sa cumpar un pistol, dar nu am avut bani indeajuns. Am doar arme cu aer comprimat, insa nu am amenintat niciodata in biserica pe cineva, nici cu pistol, nici cu vreun cutit. Eu sunt albanez, iar oameni ca mine nu ameninta, ci omoara direct ! S-a intamplat o singura data sa fiu violent, in timpul slujbei din a doua zi de Craciun, cand un grup de sectanti a intrat in biserica. Acestia au inceput sa huiduie biserica ortodoxa si atunci m-am infuriat si m-am ratoit la ei. Daca as fi avut cutit atunci, as fi injunghiat pe cineva !” (declaratia preotului S.B. data unui ziar si preluata ca proba in cadrul anchetei).

Comisia de ancheta a decis ca preotul este vinovat, dosarul fiind trimis spre judecare catre Consistoriul Eparhial. S.B. a fost caterisit, adica dat afara din randul preotilor.

Cazul preotului I.B.: erezie si deturnari de fonduri

Incurcate sunt caile Domnului
Foto: Agerpres
In 2002, o alta comisie de ancheta condusa de acelasi preot A.N. a instrumentat un alt dosar in care preotul I.B. la Parohia Sf. Gheorghe Vechi – Protoieria III Capitalei este acuzat de o sumedenie de ilegalitati atat economice cat si incalacari ale canoanelor bisericesti. Iata cateva din concluziile comisiei de ancheta:

  • Invinuitul dispune in mod discretionar de spatiile locative apartinand parohiei, iar in unele situatii a pretins mita pentru repartitia unora dintre aceste spatii
  • Ocupa in mod nejustificat mai multe spatii de locuit in imobilele patrimoniu parohial, asupra carora dispune eludand prevederile regulamentare
  • A transferat ilegal bani catre Fundatia Sf. Gheorghe Vechi  pentru M-rea  Mociaru – Buzau, suma de 11.250.000 lei. Este vinovat de infractiunea de  deturnare de fonduri.

Infractiunile canonice determinate de comisia de ancheta:

  • A difuzat stirea ca detine o rugaciune misterioasa care poate omori omul, iar pentru a produce si efectul dorit - de a crea teama credinciosilor cu frica lui Dumnezeu, dar nemultumiti de manifestarile preotului lor -  speculeaza ideea si o leaga de decesul unei credincioase care a avut curajul sa-i reproseze lipsa de calm
  • Apara ereziile considerand ca Biserica a gresit cand a condamnat pe eretici, erezia fiind in opinia lui un simplu pacat omenesc in tandem cu dogma, invinuitul spune ca erezia apare in acelasi univers ”impregnat” de Duhul Sfant  la  Cincizecime,  prin aceasta afirmatie eretica preotul I.B. vrea sa preintampine incriminarea sa oficiala de erezie din partea Bisericii.

Si in acest caz comisia de ancheta a dispus trmiterea preotului in fata instantei de judecata. Ulterior acesta fiind suspendat din functie.

Cazul Manastirii Cernica: preotii au “mangaiat” cutia milei

In 2005 o comisie de ancheta din partea Arhiepiscopiei Bucurestiului a realizat o ancheta mai ampla la celebra manastire Cernica. In urma achetei preotii-procurori au descoperit o serie de nereguli comise de monahii care traiau la manastire. Printre cei cercetati s-au numarat si preotul slujitor F.B. Iata si delicte identificate de comisia de ancheta.

  • Preotul slujitor F.B. a nesocotit prevederile art. 105  din ROMV prin primirea unor credinciosi, inclusiv femei in locuinta prin aceea ca spovedeste in casa (vol. 1, pag. 16) si  primeste sume de bani si pomelnice pe care nu le depune la bugetul obstii (vol. 1, pag. 25).
  • A nesocotit prevederile art.71, lit. a, b si c, 73 din ROMV prin aceea ca nu pomeneste la slujbe pe staretul sau conform randuielii Sfantului Sinod, decat cu formula „parintele Macarie”
  • A nesocotit prevederile art. 90 si 91 din ROMV intrucat primeste sume de bani pe care nu le depune la bugetul obstei (vol. 1, pag. 5, 25, 27)
  • A incalcat prevederile art. 51, lit c  si art. 2 lit. a si art. 3 lit. t din RPB  intrucat a primit aproximativ 2 milioane lei de la Protos. Teofan alaturi de cei care au participat la numararea sumelor (vol. 1, pag. 4, 18, 44, 62).

La numararea banilor din cutii T.M. a acordat o "mangaiere" de 2-3 milioane lei celor care participau la aceasta activitate

Acuzatie din rechizitoriu

In cadrul anchetei alaturi de preotul F.B. a mai fost cercetat si preotul T.M. Cei doi au fost invinuiti de faptul ca au sustras bani din cutia milei. In referatul anchetei se mentioneaza urmatoarele:

“La numararea banilor din cutii T.M. a acordat o "mangaiere" de 2-3 milioane lei celor care participau la aceasta activitate, fara ca in acest sens sa aiba vreo aprobare si incalcand prevederile art.51 lit..c din Regulamentul pentru organizarea vietii monahale, care spune ca slujitorii nu au „ingaduinta de a opri ceva”. Fapta aceasta, coroborata cu cea a primirii unor sume de bani si pomelnice pentru care nu le depune la bugetul obstei, constituie delictul disciplinar : „administrarea incorecta a bunurilor bisericesti, insusirea sau intrebuintarea lor in alte scopuri” prevazuta de art. 3, lit. t din Regulamentul de Regulamentul de procedura bisericeasca.”

In urma anchetei comisia a decis “sanctionarea Parintelui Ieromonah F. B. cu <>, pana in momentul intoarcerii lui la manastirea de metanie”

Patriarhia: “In fiecare an sunt pedepsiti cativa zeci de preoti”

Parintele Stoica
Foto: Hotnews
In privinta nivelului coruptiei in randul preotilor, reprezentantii BOR sustin ca fenomenul exista dar ca este nesminificativ. “In fiecare an sunt pedepsiti cativa zeci de preoti care gresesc. Sigur ca exista si cazuri in care acestia sunt caterisiti. Avand in vedere ca BOR are 15 000 de preoti numarul celor care gresesc este nesemnificativ”, a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al BOR, parintele Stoica.

El a mai explicat ca o parte din delictele comise de preoti nu mai ajung in fata instantelor de judecata: “Uneori preoti isi recunosc vina si nu mai ajung in consistoriu". Potrivit reprezentantului BOR politica bisericii in acest domeniu este ca preotii sa fie adusi pe calea cea buna.

In cazurile extreme in care preotii pagubesc biserica, acestia sunt urmariti de BOR si prin intermediul institutiilor de stat. “In cazuri in care preotii produc pagube BOR se poate adresa si justitiei lumesti”, a explicat parintele Stoica. Reprezentantul BOR a mai declarat ca, in cazul in care un preot este cercetat de organele de stat, biserica nu demarareaza nici un fel de cercetare pana cand justitia nu da un verdict: “Abia dupa aceea cazul este analizat si ia o decizie”. O situatie exceptionala este atunci cand un preot divorteaza. “Indiferent de decizia justitiei el este trimis in fata consistoriului”, afirma parintele Stoica.

BOR este la fel de corupta ca restul societatii

Directorul Institutului INTER din Cluj-Napoca, teologul Radu Preda comenteaza pentru HotNews.ro fenomenul coruptiei din cadrul BOR:

“Coruptia este cea mai evidenta mostenire lasata de comunism, adica de domnia minciunii si a aparentei. Lupta anti-coruptie nu poate fi de aceea una strict politieneasca.

Deformare a simtului civic si caricatura a dreptatii, coruptia trebuie combatuta inainte de toate in ipostaza ei mentala, interioara. Pana sa ajungem la actul coruptiei, trebuie sa ne oprim asupra mecanismelor gandirii corupte.

Din acest punct de vedere, rolul Bisericii majoritare este decisiv. Din pacate insa, mesajul public al BOR din ultimii ani nu a tratat mai deloc chestiunea coruptiei din societate. Mai mult: a evitat in chiar sanul ei aplicarea transparentei si nu a dat dovada de fermitate fata de cazuri de coruptie prezentate ca atare, cu probe, de mass media. Cu toate acestea, BOR nu este mai corupta decat restul societatii romanesti sau, altfel spus, este la fel de corupta. Si din acest punct de vedere, Ortodoxia noastra isi demonstreaza caracterul “national”.

Cum functioneaza Justitia Bisericii

Tribunalele bisericesti se numesc consistorii. Din consistorii fac parte preoti si membrii ai clerului. Instantele bisericesti sunt constituite astfel:

  • pentru judecarera pe fond: consistoriul disciplinar protopopesc si consistoriul eparhial
  • pentru judecarea recursurilor: consistoriul mitropolitan, Sinodul mitroplitan si Sfantul Sinod.

Potrivit stautului BOR, deciziile consistoriilor devin executorii dupa ce sunt aprobate de catre chiriarh. In statutul BOR, modificat in 2007, se prevede ca deciziile instantelor de judecata bisericesti nu pot fi atacate in sistemul judiciar de stat.

Altfel spus, daca un preot este dat afara el nu se poate adresa unui tribunal obisnuit prentru a-si sustine cauza. In cazurile exceptionale, chiriarhul locului (adica preotul cu cel mai inalt grad) se substituie consistoriului si poate judeca dupa bunul sau plac. Un preot care este caterisit isi poate sustine cauza numai daca Patriarhul aproba reviziurea sentintei. In acest caz, decizia apartine instantei de judecata. Patriarhul nu face decat sa retrimita cauza spre rejudecare.

Preotii procurori sunt si preoti judecatori

Ilegalitatile comise de preoti sunt cercetate de catre preotii care fac parte din consistorii, adica de aceeasi preoti care si judeca ulterior cauzele cercetate. Un preot poate fi anchetat numai dupa ce chiriarhul (superiorul sau ierarhic) sau isi da acordul.

Cercetarile asupra unui preot pornesc din diferite surse: sesizari ale credinciosilor, sesizari ale altor preoti, controale ale diferitelor organisme ale BOR sau autosesizari. BOR a stabilit si o procedura de ancheta.

Astfel, in cadrul anchetei se administreaza probe, care pot fi acte, declaratii, documente oficiale etc. Potrivit regulamentului, ancheta are loc in parohia preotului acuzat. Pentru a proba acuzatiile, inspectorii audiaza martori si informatori. Este audiat si preotul invinuit. Pentru inaltele fete bisericesti, cum ar fi mitropolitii, singurul organism care are dreptul sa ancheteze este Sfantul Sinod.

Nota: Hotnews.ro a decis sa nu publice numele preotilor deoarece ei n-au fost judecati de o instanta civila.