Dupa ce au facut un adevarat tur de forta si au dezbatut 200 de proiecte de legi in mai putin de doua zile, deputatii nu au uitat de adoptarea legilor care vizeaza atragerea electoratului. Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, mai multe initiative legislative "in sprijinul" romanilor. Asltfel, deputatii au votat pentru cetateni inca doua zile libere pe an, de Rusalii si de Sf Marie, au majorat alocatiile pentru familile monoparentale si ne ofera dreptul la liniste publica, sanctionand cheflii si muzica data la maxim noaptea.

Zile libere de Rusalii si Sf Maria

Deputatii au votat un proiect de lege care modifica Codul Muncii si prevede acordarea a inca doua zile libere pe an. Initiativa legislativa adauga la lista sarbatorilor legale in care nu se lucreaza si a doua zi de Rusalii si Sf Maria. Cum ziua de Rusalii este duminica, deputatii au decis sa acorde liber si pentru a doua zi de Rusalii. La propunerea presedintelui Traian Basescu, romanii vor avea liber si de sarbatoarea Sf Maria.

Cheflii care deranjeaza ordinea publica, interzisi in oras

Organizarea de petreceri in corturi intre blocuri si muzica data tare in miezul noptii vor fi sanctionate de acum inainte prin amenzi drastice. Deputatii au votat in unanimitate o modificare la Legea 61/1991care interzice "organizarea de petreceri si utilizarea de aparatura muzicala la intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor, in corturi, alte amenajari sau in spatiu neacoperit, situate in perimetrul apropiat imobilelor cu destinatia de locuinte sau cu caracter social, in mediul urban".

Persoanele care deranjeza linistea si ordinea publica vor fi sanctionate cu amenzi drastice.

"Consideram ca e o problema reala pe care fiecare dintre noi o gasim in circumscriptiile noastre, in cartierele in care locuim si pe care le reprezentam", a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.

Majorarea alocatiillor pentru familile monoparentale

Tot deputaţii au adoptat cu 156 de voturi pentru, 22 impotriva si 8 abtineri un proiect de lege care majorareaza alocatia de sustinere a familiilor monoparentale. Initiativa legislativa a fost propusa de conservatori si prevede majorarea cuantumului ajutoarelor pentru copii cu un singur parinte astfel: 70 de lei pentru un copil; 80 de lei pentru familia cu doi copii; 85 de lei pentru familia cu trei copii si 90 de lei pentru familia cu patru sau mai multi copii.

Proiectul de lege majoreaza si alocatia complementara pentru familiile cu venituri reduse astfel: de la 30 de lei la 50 pentru familia cu un copil; de la 35 de lei la 60 pentru familiile cu doi copii; de la 40 la 65 de lei pentru familia cu trei copii, respectiv de la 45 de lei la 70 de lei pentru familia cu patru sau mai multi copii.

Indemnizatii de merit mai multe pentru personalitati

Deputatii s-au gandit si la personalitatile care au dus numele Romaniei peste hotare si au suplimentat numarul de indemnizatii de merit. Conform un proiect de lege adoptat de deputati s-a marit numarul total de indemnizatii de merit de la 1.500 la 1.650. Initiatorii proiectului de lege sustin ca 150 de personalitati sunt inscrise pe lista de asteptare sa primeasca indemnizatii.

'Nu este normal ca o personalitate sa astepte ca o alta personalitate sa moara pentru a-i lua locul si a se bucura de indemnizatia de merit", a explicat unul din initiatori, senatorul PC Marius Marinescu.

Toate proiectele de mai sus, care au fost adoptate miercuri de deputati, merg la promulgare la presedintele Traian Basescu si vor devenii legi. Precizam ca deputatii au dezbatut miercuri doar 55 de proiecte de legi din cele 169 cate sunt pe ordinea de zi. Restul vor fi adoptate in sedinta de plen saptamana viitoare.