Deputatii au votat astazi un raport al Comisiei Juridice care elimina o parte din modificarile controversate aduse la Codul de Procedura Penala, dar au mentinut o serie de prevederi care diminueaza drastic puterile procurorilor. Astfel, procurorii nu pot realiza interceptari temporare si nu se pot folosi interceptarile discutiilor dintre avocat si client chiar daca sunt dovezi ca ambii savarsesc o infractiune. Ministerul justitiei se declara ingrijorat de adoptarea amendamentelor la Codul de Procedura si atrage atentia ca votarea lor va atrage noi critici din partea Uniunii Europene.

Potrivit unor surse, reprezentantii Comisiei Europeane sunt ingrijorati de votul din Camera Deputatior si sunt asteptate luari de pozitie extrem de critice.

Deputatii au reintrodus nulitatea absoluta a probelor obtinute in mod ilegal inclusiv prin incalcarea Codului de Procedura Penala. Aceasta prevedere este considerata periculosa de catre specialisti in primul rand pentru ca asa numitele nulitati absolute trebuie sa intervina doar pentru un numar foarte redus de situatii, in care drepturile persoanelor investigate au fost afectate in mod iremediabil.

Intr-un raport intocmit de Societatea Academica Romana se arata: Curtea Europeana a Drepturilor Omul a apreciat ca judecatorul poate sa utilizeze o proba chiar daca in administrarea ei au existat erori de procedura. Or, in forma votata astazi de deputati, orice ancheta va putea fi amanata la nesfarsit prin invocarea unor minore erori de procedura care vor anula toate probele respective.

Deputatii au mentinut si posibilitatea ca partile sa poata solicita expertiza intr-un dosar, nu doar procurorii sau judecatorii. De pilda, intr-un dosar cu infractiuni economice cu mai multi inculpati, daca vor solicita toti expertiza, procesul s-ar lungi ani de zile. Este o posibilitate legala de taraganare a anchetelor sau a proceselor. Deputatii au mentinut un alineat care prevede urmatoarele: „efectuarea expertizei este obligatorie si in cazul in care a fost solicitata de catre parti, cu scopul de a se stabili daca mijloacele de proba au fost obtinute in mod legal.”

Nu este insa foarte clar cate din prevederile contestate de Comisia Europeana au fost respinse si cate aprobate. Deputatii incearca de anul trecut sa-si promoveze o serie de amendamente la Codul de Procedura Penala, insa noile reguli au fost puternic criticate de ambasadele occidentale si de reprezentantii Comisiei, pe motiv ca amendamentele aduse la Codul de Procedura risca sa transforme Romania intr-un paradis pentru infractori. Presedintele Traian Basescu a intors deja legea in Parlament astfel ca nu mai are instrumente pentru a amana intrarea ei in vigoare. Votul din Camera Deputatilor este definitiv iar legea merge la promulgare.

Ministerul Justitiei: votul deputatilor va avea "consecinte serioase"

Ministerul Justitiei a dat publicitatii astazi un comunicat in care anunta ca a adresat Presedintelui Camerei Deputatilor, precum si presedintelui Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, o scrisoare prin care subliniaza inca o data consecintele negative majore pe care le poate antrena promovarea unor amendamente punctuale la Codul de Procedura Penala, in contextul aprobarii prin lege a Ordonantei de Urgenta nr. 60/2006.

“Adoptarea acestora ar putea deveni unul dintre punctele principale de critica ale agendei viitoarei misiuni de evaluare a CE, programata pentru inceputul lunii decembrie, precum si o critica certa in viitorul raport de etapa din ianuarie 2009”, se mai arata in comunicatul Ministerului Justitiei.

Atat Raportul Interimar din 4 februarie 2008, cat si Raportul Comisiei Europene din 23 iulie 2008 au mentionat expres ingrijorarea cu privire la aceste amendamente.

“Desi o parte dintre amendamentele la care Rapoartele fac referire concreta au suferit modificari, textele in forma supusa aprobarii in Parlament nu reflecta pozitia exprimata de Ministerul Justitiei in cursul dezbaterilor anterioare. In acest context, Ministerul Justitiei isi exprima ingrijorarea cu privire la consecintele serioase pe care le-ar putea antrena adoptarea acestui proiect in forma actuala supusa aprobarii Parlamentului”, se mai arata in comunicatul MJ.