Negocierile dintre reprezentantii sindicatului Sed Lex si ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, au esuat luni, partile neajungand la un acord privind nivelul majorarii salariilor functionarilor publici, urmand ca joi sa fie declansata greva generala, a afirmat liderul sindical Vasile Maric. "Aproape 100.000 de functionari publici vor intra incepajnd de joi in greva daca Executivul nu gaseste solutii pentru majorarea salariilor cu 60%. Suntem dispusi sa revenim si marti la negocieri pentru a gasi solutii privind sursele de finantare", a spus Vasile Marica, citat de NewsIn.

Mii de oameni, membri ai principalelor confederatii sindicale, vor organiza, marti, un miting si un mars de protest in centrul Capitalei.

La negocierile de luni, Varujan Vosganian le-ar fi propus sindicalistilor sa inceapa discutiile cu toate federatiile din sistemul bugetar, pentru a se pune de acord asupra majorarilor salariale, si le-a motivat refuzul de luni prin faptul ca echilibrul bugetar ar avea de suferit.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, dupa intalnirea de luni cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ca fiecare angajat din Romania ar trebui sa plateasca anual un impozit suplimentar de 2.000 de euro pentru a putea fi asigurate cele 10 miliarde de euro necesare majorarii cu 50% a salariilor.