Functionarii publici intra in greva generala incepand de joia viitoare, transmit televiziunile romanesti de stiri. Activitatea in mai multe institutii ale statului va fi blocata in urma acestor proteste. Functionarii au cerut Guvernului o majorare a salariilor cu 50%. Solicitarea vine dupa ce Camera Deputatilor a adoptat, in unanimitate, o initiativa PSD privind cresterea cu 50 la suta a salariilor profesorilor.

Varujan Vosganian: Majorarea salariilor pentru toti bugetarii va arunca Romania intr-o situatie extrem de dificila

Majorarea salariilor pentru intregul sector bugetar va antrena cresteri inflationiste fara precedent, va obliga Banca Centrala sa majoreze rata dobanzii, va genera explodarea deficitului de cont curent, deprecierea cursului de schimb si intrarea Romaniei in stare de instabilitate economica, a avertizat joi ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

Declaratia ministrului vine dupa ce votul Camerei Deputatilor privind majorarea salariilor profesorilor a antrenat cereri similare din partea intregului sector bugetar.

El a subliniat ca actuala situatie poate pune in discutie chiar legitimitatea calitatii de stat membru al Uniunii Europene, prin prisma deteriorarii deficitului bugetar, precum si amenintarea stabilitatii economice, "componenta a interesului national".

In plus, majorarea salariilor pentru sectorul bugetar "ar antrena crize, miscari ample de protest din partea personalului nebugetar", a spus el, in conditiile in care salariile medii dintr-o serie de industrii precum cea textila, incaltaminte, pielarie sunt la nivelul de 800 lei, mult sub media la care ar ajunge bugetarii - 3.000 lei.

Ministrul propune, pentru evitarea unei astfel de situatii, un acord national intre organizatiile patronale, sindicale si partidele parlamentare asupra principiilor privind modificarea salarizarii personalului bugetar, astfel incat, indiferent de viitoarea configuratie politica a parlamentului, "sa existe un angajament ferm in legatura cu solutia de la care porneste garantarea stabilitatii financiare".