Franta va propune partenerilor sai europeni un plan de salvare in valoare de 300 de miliarde de euro pentru a veni in ajutorul sectorului bancar, au declarat surse guvernamentale europene, citate de AFP.

Propunerea va fi facuta sambata, in cadrul reuniunii convocate de presedintele francez Nicolas Sarkozy, la care vor participa cele patru state europene membre ale G7 (Franta, Germania, Italia si Marea Britanie), presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, presedintele Eurogroupe si primul ministru luxemburghez, Jean-Claude Juncker, precum si presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.

Un purtator de cuvant al ministerului german de finante a respins insa ferm o astfel de propunere: "Germania nu vede nimic bun intr-un astfel de plan", a declarat el, pentru AFP.

Intr-un interviu care va fi publicat joi in cotidianul german Handelsblatt, ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, pledeaza in favoarea crearii unui fond de ajutor european destinat sa previna eventualele probleme care ar putea sa apara in sistemul bancar.

SUA cer imbunatatirea reglementarilor internationale pentru a preveni reeditarea crizei financiare

Pe de alta parte, Casa Alba a afirmat miercuri ca responsabilii financiari de pe intreaga planeta trebuie sa se reuneasca pentru a imbunatati reglementarile internationale, cu scopul de a preveni o reeditare a evenimentelor actuale cu care se confrunta pietele financiare, relateaza AFP.

Intrebat daca Washingtonul se pronunta pentru intarirea supravegherii sectorului financiar, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Fratto a declarat: "As spune mai degraba reglementari internationale mai bune, nu neaparat reglementari internationale mai stricte - dar noi dorim ca aceste masuri sa fie mai bune si mai eficiente"

Declaratia oficialului american vine cu putin timp inainte ca Senatul sa se pronunte asupra proiectului de lege privind salvarea sectorului financiar, care ar putea costa contribuabilii 700 de miliarde de dolari.

Parisul dezminte ca ar intentiona sa propuna un plan de salvare

Ministerul francez al Economiei si Finantelor "dezminte categoric" informatiile potrivit carora Parisul intentioneaza sa propuna un plan de salvare a sectorului bancar.

Ministerul a precizat ca aceasta informatie "a parvenit dintr-o sursa care nu este franceza".

Potrivit unei surse apropiate dosarului, planul in valoare de 300 de miliarde de euro ar reprezenta, in realitate, o propunere olandeza, dar informatia a fost negata de un purtator de cuvant al ministerului de finante olandez.