Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca legea pentru modificarea si completarea legii privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi este constitutionala, dupa ce 60 de deputati au invocat incalcarea unor prevederi constitutionale.

Autorii sesizarii au invocat incalcarea prevederilor constitutionale sus-mentionate, prin aceea ca legea a fost adoptata de cele doua Camere ale Parlamentului fara a tine seama de continutul cererii de reexaminare formulata de Presedintele Romaniei, intrucat unele texte din legea trimisa la promulgare au fost scoase din continutul legii la data reexaminarii, iar altele au fost introduse, ca noi, cu toate ca nu au facut obiectul cererii de reexaminare.

"Examinand obiectia de neconstitutionalitate, Curtea a constatat, cu unanimitate de voturi, ca legea pentru modificarea si completarea Legii nr.94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi, republicata, este constitutionala, intrucat textele eliminate sau nou introduse cu ocazia reexaminarii legii - avand legatura cu cele sesizate in cererea formulata de Presedintele Romaniei - nu incalca prevederile art.77 alin.(2) din Constitutie", se arata intr-un comunicat al Curtii Constitutionale.

Decizia se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I si se comunica Presedintelui Romaniei, in vederea promulgarii legii, in conditiile art.77 alin.(3) din Constitutie.

Prevederile Legii Curtii de Conturi

Conducerea institutiei a ramas neschimbata din 2004, iar Parlamenul, in lipsa unei legi, a prelungit mandatele membrilor Curtii de Conturi de trei ori.

In iunie 2008, legea a fost adoptata de catre Parlament si trimisa la promulgare presedintelui Basescu, insa acesta a reintors legea in Parlament la reexaminare pe motiv ca nu respecta Constitutia.

Deputatii si senatorii au dezbatut din nou legea insa in esenta nu au tinut cont de solicitarile presedintelui. Astfel, legea a fost adoptata din nou cu unanimitatea de voturi de catre Senat in septembrie. Potrivitt formei finale a legii, activitatea Curtii de conturi se va desfasura in baza unui regulament propriu si nu stabilit prin lege cum solicita Traian Basescu.

De asemenea au pastrat prevederea contestata de presedinte conform careia Autoritatea de Audit este condusa de un presedinte si doi vicepresedinti numiti dintre consilierii de conturi de catre Parlament. Parlamentarii au acceptat ca atrbutiile presedintelui Autoritatii de Audit sa fie stabilite prin lege si nu de plenul Curtii de Conturi.(exact cum ceruse presedintele Basescu).

Parlamentarii au modificat la reexaminare si au eliminat imunitatea membrilor Curtii de Conturi.

Miza Legii Curtii de Conturi

Miza promulgarii legii de organizare si functionare a Curtii de Conturi este numirea membrilor institutiei. Pe 30 septembrie a expirat cea de a treia prelungire a mandatelor membrilor institutiei iar PSD si PNL deja au batut palma pentru sefia Curtii de Conturi.

Parlamentul trebuie sa propuna si sa valideze noile mandate la Curtea de Conturi. Conform informatiilor detinute de HotNews.ro si, totodata a articolelor aparute in presa centrala, Nicolae Vacaroiu a fost propus pentru functia de presedinte al Curtii de Conturi si astepta promulgarea legii de catre Traian Basescu pentru a demisiona din functia de presedinte al Senatului.

Reactii politice:

Norica Nicolai, presedintele comisiei juridice din Senat si senator PNL a declarat: "Salutam aceasta decizie si era fireasca, in opinia noastra. Aceasta modificare adusa de Senat punea in acord legea cu prevederile constitutionale si asteptam ca ea sa fie promulgata pentru a avea o noua Curte de Conturi pentru ca mandatul actualei Curti expira si punctul de vedere al Senatului este de a nu-l mai prelungi".