Votul Camerei Deputatilor pentru cresterea cu 50 la suta a salariilor personalului din invatamant reflecta o atitudine de "superpopulism" inainte de alegeri si o masura care nu este sustenabila in lipsa fondurilor necesare pentru aceasta majorare, a afirmat, miercuri, premierul Tariceanu. Mai mult el a sustinut ca aceasta crestere nu a fost dorita de cadrele didactice.

Seful Guvernului, prezent la ceremonia de deschidere a anului universitar 2008-2009 organizata de Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, a raspuns astfel unei intrebari a presei privind votul deputatilor pentru cresterea salariilor in invatamant.

"Am stat de vorba cu cativa fosti colegi ai mei si i-am intrebat ce parere au. Mi-au spus asa: primul lucru, cresterea nu a fost dorita de cadrele didactice. Doi: orice om rational, si aici sunt oameni cu educatie care inteleg mecanismele economice, orice om cu cap isi da seama ca o astfel de crestere a salariilor nu este sustenabila", a spus Tariceanu, citat de Mediafax.

El a aratat ca majorarile salariale trebuie corelate cu nivelul cresterii economice si a caracterizat votul deputatilor ca fiind unul populist.

"Este o atitudine a Parlamentului de un superpopulism cum nu am mai vazut demult, se apropie alegerile. Eu privesc de la distanta cu multa rezerva aceste decizii si acest entuziam. I-as intreba pe parlamentari daca au stat mult si s-au gandit cand au luat aceasta decizie. Parlamentul trebuia sa se fi gandit la fondurile necesare", a adaugat premierul.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, in unanimitate, Ordonanta 15/2008 cu amendamentele PSD privind cresterea cu 50 la suta a salariilor personalului din invatamant.

Si ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, prezent in plen, a votat in favoarea cresterii salariilor profesorilor.

Totusi ministrul Adomnitei a sustinut, miercuri, la Iasi, ca orice crestere de peste 9% inseamna un efort bugetar de un miliard de lei pana la sfarsitul anului, iar de anul viitor nu vor fi bani pentru investitii, informeaza NewsIn.

Traian Basescu ar fi declarat, potrivit Realitatea TV, ca va promulga legea privind majorarea salariilor profesorilor.

Prezent la deschiderea anului universitar la Universitatea "Ovidius" din Constanta, seful statului a fost intrebat daca va promulga legea privind majorarea salariilor profesorilor, raspunsul fiind: "Cum sa nu!".