Cum cheltuie asistentii maternali banii primiti pentru intretinerea copiilor - asistentul unui copil de 6 luni a decontat bani pentru cocktail de fructe, mici si bere

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 30 septembrie 2008, 16:22 Actualitate | Esenţial


Nereguli grave la directiile de protectie a copilului, scoase la iveala de un control al Inspectiei Sociale din cadrul Ministerului Muncii. "In foarte multe judete am constatat ca multi dintre asistentii maternali au facut din asistarea copiilor un mod de intretinere financiara a propriei familii si mai putin unul de ingrijire a acestor copii'', a declarat Maria Muga, inspector general de stat la Inspectia Sociala, citata de Realitatea Tv.

Unii asistenti maternali cheltuie banii primiti de la stat si pe bauturi alcoolice. Inspectia Sociala de Stat a gasit nereguli si in rapoartele de monitorizare a micutilor.

Directiile generale de asistenta sociala si protectie a copilului au lipsa cronica de personal, iar cei care desfasoara totusi aceasta activitate nu isi fac meseria asa cum trebuie, iar unii dintre ei nici nu au studii, copiii fiind incredintati, adesea, unor persoane care au absolvit doar scoala primara - acestea sunt concluziile controlului realizat de Inspectia Sociala din cadrul Ministerului Muncii.
 • Evaluari facute din Birou

In mod normal, un asistent social trebuie sa verifice lunar 30 de asistenti maternali. In acelasi timp, un alt asistent social este responsabil de monitorizarea bilunara a 25 de copii aflati in plasament la asistenti maternali. In realitate, din cauza lipsei de personal, un asistent social verifica 68 de asistenti maternali, si nu 30. De asemenea, un asistent social este responsabil de monitorizarea, de doua ori pe luna, a 70 de copii aflati in plasament, si nu a 25, asa cum prevede legea.

In plus, asistentii sociali au recunoscut ca au facut evaluari din birou sau au copiat rapoartele intocmite cu luni in urma. De asemenea, evaluarea nu se face bilunar, ci o data la sase luni. "In Bihor, de exemplu, nu s-a facut nicio evaluare anul acesta'', a mai spus Maria Muga, inspector general la Inspectia Sociala.
 • Asistentii maternali deconteaza banii de mici si bere

Mai mult, Inspectia Sociala a descoperit ca directiile de protectie a copilului au decontat asistentilor maternali sume ce fusesera, de fapt, cheltuite pentru cumpararea de bauturi alcoolice sau pentru intretinerea intregii familii.

''Pentru un copil de opt luni am gasit, in sectorul 6 din Bucuresti, decontari de cocktail de fructe, mici, bere si alte produse alimentare. Pentru copil care s-a gasit subnutrit la Buzau, ce facturi deconta asistenul maternal m-am ingrozit. Cate 6 kg de carne de pui, carnati, gusa de porc, iar copilul era subnutrit'', sustine Maria Muga.

Pe de alta parte, autoritatile locale au descoperit situatii in care asistentii maternali nu au primit alocatiile de hrana, rechizite, haine sau jucarii pentru copii. Controlul a fost realizat intre 9 si 15 septembrie. Au fost verificati 2.000 de asistenti maternali, iar pentru 200 dintre ei s-a propus retragerea avizului de practica.

''Daca nu vor fi luate masuri de remediere a modului in care se desfasoara acum activitatea, cazuri precum cele raportate in ultima perioada (copilul de 4 ani maltratat si ucis de o asistenta maternala la Bistrita, n.r.) se vor intampla in continuare'', a atras atentia Maria Muga.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7484 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Sistemul... (Marţi, 30 septembrie 2008, 16:29)

  MegaJGD [anonim]

  sistemul si coruptia din tara asta sunt de vina ci nu omul poate dobitoc care gaseste o portita sa exploateze acest sistem putred.
  Asa zisii asistenti maternali probabil n-au cu ce-si intretine familia, privesc acest copil orfan ca pe un dar de la Dumnezeu care le aduce un venit in casa.
  Nu e vina lor, poate unii nu vor sa mucneasca dar majoritatea nu au unde ori daca o fac, o fac pe cateva sute de ron.
  Capii, cei care au implementat acest program trebuiesc pedepsiti aspru.
 • 0 (0 voturi)    
  Eu nu o sa inteleg niciodata (Marţi, 30 septembrie 2008, 20:11)

  adik [anonim]

  cum stau treburile aici.

  Deci, un om NU ARE CU CE SA-SI INTRETINA COPILUL, asa ca il abandoneaza.
  Il ia statu' (pe copil), il plaseaza unui asistent maternal, caruia ii da 800 lei/luna/copil + decontarea unor cheltuieli? (sau cam asa ceva, oricum - bani multi).

  Pai, de ce nu-i da banii astia de la inceput amaratului ala care a abandonat copilul?
  Nu l-ar mai abandona. Iar copilul ar creste cu parintii (sau cel putin cu unul dintre ei).

  E adevarat, sunt oameni care nu merita sa fie parinti. Dar nu ma refeream la ei.
  • 0 (0 voturi)    
   sistemul social (Marţi, 30 septembrie 2008, 22:57)

   CORA [anonim] i-a raspuns lui adik

   nu puteti intelege, avem un sistem social rudimentar, prost din p de v legislativ . nu isi bate nimeni capul sa faca preventie in tara asta sau sa ajute niste amarati. se vede ca legile sunt facute de la birou de persoane neinformate si care au contact 0 cu realitatea sociala.
   in consecinta se intampla ca un copil sa moara pt a arage atentia asupra unui sistem disfunctional in care nu se acorda atentie nevoilor reale ale societatii.
   din pacate, desi suna utopic, sistemul trebuie blamat.si sa nu uitam"pestele de la cap inra in putrefactie". ma intreb merita sa mai mergem la vot intr/o tara unde nimanui nu ii pasa de cei care mor de foame, de frig, de boli etc
  • 0 (0 voturi)    
   nu mai exagerati (Luni, 8 februarie 2010, 14:45)

   cristina [anonim] i-a raspuns lui adik

   800 de lei pt 2 copii .toata lumea crede ca daca ai in grija 2 copii ai si doua salariii..GRESIT>PT 2 COPII PRIMESTI UN SINGUR SALARIU DE 800 LEI >
 • 0 (0 voturi)    
  800 lei (Miercuri, 1 octombrie 2008, 0:06)

  valaki [anonim]

  Care 800? poate 80 Ron. Verificati, cu ce suma trebuie sa fie intretinuta un copil...din 800 ramane si de bere...
 • 0 (0 voturi)    
  venituri (Miercuri, 1 octombrie 2008, 8:55)

  miron [anonim]

  Un asistent maternal profesionist (amp)are dreptu la:
  - salar (900 lei/luna),
  - spor pentru un copil aflat in plasament 15% (OG25/1997 art.20 si HG 679/2003 statutul AMP);
  - spor pentru al doilea copil 25%, acelasi temei legal;
  - spor de dispozitiv 25% (legea 138/1999);
  - o suma de bani egala cu salariul la plecarea AMP in concediu.
  La asta se mai adauga pe deconturi:
  - plata cheltuielilor de locuit (se deconteaza de catre DGASPC-uri cheltuielile pentru curent, gaz/lemne, apa pe care le consuma copilulu/copiii din plasament);
  - cheltuielile pentru hranirea copilului/copiilor aflati in plasament.
  In conditiile in care asistentii maternali isi desfasoara activitatea acasa. Foarte multi dintre ei ajung la venituri lunare de 2.000 lei. Sunt nulte familii de amp dvenind un bussiness, pentru familii (clanuri) macar pana la iesirea la pensie. Asistentii sociali au pactizat cu amp si fac evaluarile prin telefon si primesc pachete de la amp si se acopera unuii pe altii. Asta sub obladuirea sistemului care este incababil sa puna la dispozitie mijloacele materiale pentru monitorizarea amp. Si multe altele!
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 1 octombrie 2008, 11:03)

   Ibolya [anonim] i-a raspuns lui miron

   cel care a postat drepturile asistentilor maternali este total dezinformat. Un asistent maternal are un salariu de incadrare de 700lei si primeste urmatoarele sporuri conform OG25/1997:
   -spor de 15% pentru incordare psihica
   -spor de 15% pentru al doilea copil si nu 25% cum sustine cel care a scris informarea, si nu primeste nici spor de dispozitiv si nici o suma la plecarea in concediului, iar trebuie sa munceasca si sambata si duminica si in sarbatori legale si in timpul concediului de odihna. Iar pentru hranirea copilului primesc lunar 8,30 bani zilnic conform legislatieie in vigoare, asa ca nu stiu cum mai ajunge si pentru beri si micuri. Iar pentru imbracaminte , detergent, rechizite sau scutece primesc lunar 20-30 lei in functie de varsta copilului. Asa ca daca cineva este interesat si considera ca descurca si mai ramane bani si pentru intretinerea familiei proprii recomand ca sa angajeze ca asistent maternal si sa incearca cum este. Va rog sa-mi spuneti si mie unde primesc asistentii maternali 2000 lei/luna ca ar place si mie un asemenea salar. Consider ca in cazurile descoperite trebuie actionat si luat masurile necesare si nu generalizarea este solutia eficienta. Si ar trebui sa mediatizati si cazurile pozitive nu numai cele negative. De exemplu in Bacau unde nici nu au primit bani pentru hrana asistentii maternali tot au dat mancare si nu au trimis inapoi la stat
  • 0 (0 voturi)    
   intreaba vre-un cunoscator (Vineri, 12 decembrie 2008, 19:22)

   ana [anonim] i-a raspuns lui miron

   spune-mi si mie de unde ai luat , miroane aburelile alea? din ce tara ? sigur nu era vorba de romanioara noastra. ca sa ajungi la venituri lunare de 2000 lei, cate guri trebuie sa hranesti, si cu cati bani? or fi asistentii maternali mai corupti decat politicienii si oamenii de afaceri. pana la urma ca asistent maternal iti poti deconta si pacatele in cer. daca o duc asa de bine acesti oameni de ce demisioneaza din cauza venitului mic, sau de ce exista un deficit de asistenti maternali la noi in tara. hai sa vorbim vorbe...
 • 0 (0 voturi)    
  venituri (Miercuri, 1 octombrie 2008, 12:09)

  alexa [anonim]

  Are totala dreptate ibolya ,
  in sistem sant 15500 de asistenti maternali , din acesti asistenti mai uni grsesc ,media pe acestea i-a scos foarte bine la iveala dar in interesul ratingului a dramatizat peste masura . Spuneti un caz macar cand media ditre aceasta 15500 de asistenti maternal a aratat macar un singur asistent maternal care are grija de copii parasiti.
  ca exemplu pozitiv.
  Din 1998 de cand a inceput sa infinteze reteaua de asistenti maternali pina 2003 iulie asistenti maternal in afara de salariul nu au primit nimic pentru hrana si cheltuieli materiale ale copiilor aflati in plasament.
  Din iulie 2003 ar fi trebuit sa primeasca lunar alocatia de hrana si cheltuieli materiale stabilit prin lege , sumele lunare la hrana si anuale pentru cheltuielile materiale, si in prezent mai existe judete ex. Bacau care nu primesc aceste sume si sunt judete in care se primesc cu intarzieri.Nici vorba de "plata cheltuielilor de locuit" cu toate ca legea prevede.
  Ar fii bine inainte de a scrie prostia strigator la cer sa se documenteze cel care comenteaza .
  Cine vrea sa incerce pe propria piele viata minunata de asistent maternal sa se prezinte la DGASP din judetul in care domiciliaza pentru ca sant foarte multi copii abandonatii prin spitale si nu au unde sa-i plaseze . De oare ce in judetul Brasov unde au fost si sunt foarte multe posturi vacante nu se ingesuie nimeni sa devina asistent maternal profesionist.Vezi la www.protv.ro
 • 0 (0 voturi)    
  cunosc asistenti maternali (Vineri, 12 decembrie 2008, 19:10)

  ana [anonim]

  ce v-at gandit si voi? hai sa facem o stire... si iata o prostie de stire. ce vor zice acum cei ce o citesc... "Doamne uite ce oameni, cum cheltuiesc ei banii copilasilor flamanzi, ei traiesc pe picior mare (consumand cocktail de fructe, mici si bere)" dar din cei 60-80RON pe care ii primesc asistentii maternali pt un copil de 6 luni pot sa cumpere tot necesarul micutului pentru o luna cand doar un scutec costa 1 leu obiect care nu se deconteaza, banii fiind destinati exclusiv alimentelor.si oare din venitul sau,asistentul maternal chiar nu cumpara nimic copilului, pt ca nu se deconteaza...hai sa fim seriosi sunteti doar niste lupi moralisti.doriti se creati impresia ca acesti asistenti maternali sunt niste capcauni care chinuiesc copiii,ii lasa flamanzi ca sa isi cumpere ei mici si bere(cocktail-ul putand fi foarte simplu denumit un suc natural de fructe asortate, pentru ca nu stiu in care alimentara se servesc cocktailuri si omul ala n-o fi venit saracul la docont cu bonul din club). da, cresc copii straini mai buni sau mai rai. mau destepti sau mai putin dotati, mai urati sau mai frumosi pe bani. dar ii cresc le ofera un camin mai calduros decat un orfelinat,iau parte la cele mai importante momente di viata lor,primii pasi, primul cuvant,prima zi de gradinita,de scoala,le ofera o educatie pe care poate nu ar fi primit-o, si multe altele pentru un salariu minim pe economie.asta da afacere asa poti sporii venitul financiar al familiei, te poti imbogati peste noapte.ar mai fi muuuulte de spus dar ma opresc aici.
 • 0 (0 voturi)    
  COMPORTAMENT DE A.S. JUD. ALBA- 2010 (Vineri, 15 ianuarie 2010, 22:24)

  elena [anonim]

  mama e asistent maternal,baiatul la ingrijit de cand avea un an, si acum cand a avut 7 l-au luat si l-au dus intr-un centru familial pe motiv k trebe sa uneasca fratii, ca ei se uita sa arate bine pe hartie situatia copilului, dar partea cea mai urata si grea pt copil despre care ei nu vb niciodata e ca a fost luat cu forta, la propriu, de langa mama care l-a crescut si dus in alte parte unde nu are voie sa-l viziteze pt ca, zic ei, ii face rau copilului. acum o sa povestesc cum au procedat asistentele sociale, mai bine li s-ar potrivi denumirea de hinghieri, ca sa ia copilul: copilul era in timpul programului de gradinita, au venit asistentele, el cand le-a vazut a fugit afara, ele au iesit dupa el si sau apucat de alergat prin cutea scolii dupa copil ca sa il prinda si strigau la mama si la educatoare sa le ajute, dar nimeni nu sa oferit,toti copii se uitau la ele speriati k erau in pauza, ganditi-va cum sa simtit copilul ala fugarit prin curtea scolii si totii copii se uitau la el, directorul scolii le-a scos afara din curte knd a vz cum se comporta cu un copil de 7 ani, intr-un final au asteptat sa iese copilul de la gradinita, mama sa oferit sa mearga cu ele si cu copilul pt ca copilul plangea si se negrise la fata, pe drum a intrebat-o unde ii e portmoneul cu banii de la colinda k sa isi cumpere bicicleta, tot plangand, k de Paste el unde o sa fie,si pe cine trebuie sa roage frumos k sa il lase cu ea acasa. cand au ajuns la centru, copilul se tinea de mama si o ruga frumos sa nu il lase,dar ele efectiv l-au smuls de langa mama iar el a inceput sa zbiere si sa planga,si stiti ce i-au zis lu mama?ca e normal cum se comporta pt ca nu e primul care reactioneaza asa cand e mutat si ca e si vina ei ca nu la pregatit psihic pt asta.mama a zis ca renunta la banii pt el doar sa il lase, nu au vrut nici asa,fata are11ani si de cand l-au luat pe baiat e tot cu cartea de rugaciuni si se roaga sa nu o ia de langa mama, E TRAGIC CE SE INTAMPLA DAR PE ASTEA NU LE VEDE NIMENi
  • 0 (0 voturi)    
   continuare (Vineri, 15 ianuarie 2010, 22:56)

   elena [anonim] i-a raspuns lui elena

   tot eu continui cu povestea k mama mai cheltuia si din salar cu copii pt ca el vede la scoala copii in fiecare zi cu suc si bomboane si clar ca vor si ei, el primeste pt asta 10lei pe luna, dar calculand 4lei pt 2 copii in fiecare zi ( ca de 1leu nu are ce sa cumpere), la sfarsit de luna cand tragi linie vezi ca banii pt el ti-au ajuns doar pt 2 sapt. si acum zice-ti si voi unde ii e mai bine copilului, langa surorile lui pe care nu le cunoaste sau langa mama lui de o viata? are 7 ani, stie dak a dus-o bine sau rau, de ce nu are dreptul sa decida singur unde vrea sa stea. zic asistentii sociali ca nu mai au bani sa le de-a si pt asta ii aduna iar in centre, dar pentru ei cum de sunt bani ca sa stea in servici? ca doar ei traiesc efectiv pe spatele astora mici si nevinovati, datorita lor au un servici si pe ei ii doare in cot cand un copil de 7 ani ii roaga sa il lase langa mama, pt 400lei pe luna. si eu sunt la facultatea de asistenta sociala dar nu cred ca as putea sa fac asa ceva cu viata unui copil care depinde de mine
 • 0 (0 voturi)    
  nu doar A.M.P gresesc (Vineri, 15 ianuarie 2010, 23:14)

  elena [anonim]

  d-na Maria Moga a declarat k A.M.P au facut din viata copiilor un mod de intretinere a propriei famili, dar din cate vad in institutiile de "protectie a copilului ", au facut viata copiilor un mod de intretinere a salariilor lor, ca din cate vad pt ei sunt bani, dar pt copii nu, si pt 400lei pe luna distruge o copilarie...... si se mai cheama protectia copilului, protectia copilului de ce, de a nu fi unde ii e bine? sau de ce il protejeaza ca nu mai inteleg


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by