Premierul Calin Popescu Tariceanu are prgramata, marti, o intalnire de lucru cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. Primul ministru urmeaza sa discute cu oficialul european despre reforma justitiei din Romania, dar si despre probleme aflate pe agenda Uniunii Europene si despre organizarea urmatorului summit european, anunta Realitatea Tv.

Seful Guvernului sustine ca el este cel care a solicitat intrevederea cu presedintele CE, contrazicand afirmatiile europarlamentarului democrat-liberal Nicolae Vlad Popa, care declarase, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Tariceanu ar fi fost chemat la Bruxelles pentru a da explicatii in legatura cu schimbarea procedurii de numire a procurorilor-sefi.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, il va insoti pe premier la discutiile cu presedintele Comisiei Europene despre problemele din justitie.

"Pot confirma ca premierul roman a solicitat o intalnire marti (30 septembrie) cu presedintele CE Jose Manuel Barroso. Nu a fost fixata o agenda a intalnirii", a confirmat si Mark Gray, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, precizand ca intrevederea va fi una de scurta durata.

Europarlamentarul PD-L Nicolae Vlad Popa declarase, la sfarsitul saptamanii trecute, ca primul ministru a fost chemat pentru a da explicatii in fata Comisiei Europene pentru aspecte care pot crea tensiune in relatia cu Bruxelles-ul, printre care si schimbarea procedurii de numire a procurorilor.

"Primul ministru este chemat, pe 2 octombrie, pentru a da explicatii in fata Comisiei Europene si a domnului Barroso, explicatii referitoare la situatia Autoritatii Nationale de Telecomunicatii, lipsa descrierii complete a sistemului de gestionare a fondurilor europene, situatia sistemului 112, pentru care am fost chemati in fata instantei Curtii Europene de Justitie, precum si despre schimbarea procedurii de numire a procurorilor-sefi", a afirmat Nicolae Vlad Popa.

Senatul a decis, luna aceasta, ca procurorii sefi ai DNA, DIICOT si ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa fie numiti de CSM la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul sectiei de procurori a CSM, fara avizul sefului statului, care ar urma sa nu mai aiba niciun cuvant in procesul de numire a magistratilor. Decizia senatorilor a fost criticata de Comisia Europeana.