Doi cetateni moldoveni care au si cetatenie romana au intrat joi cu forta in Ambasada Romaniei la Chisinau, "afirmand ca au nevoie de protectie consulara", informeaza un comunicat al Ministerului de Externe. Cei doi sunt, potrivit Mediafax, fiii fostului consilier prezidential de la Chisinau, Sergiu Mocanu.

"In momentul de fata, intalnirea consulilor romani cu aceste persoane se afla in curs de desfasurare, iar personalul consular al Ambasadei Romaniei la Chisinau cauta sa identifice o solutie la cerintele formulate, care sa respecte normele legale", indica MAE.

Cei doi, Roman si Adrian Mocanu, sunt cercetati penal sub acuzatia de "cauzare de leziuni corporale deosebit de grave", cer protectia statului roman si doresc sa renunte la cetatenia moldoveneasca.

Ei pledeaza nevinovati si afirma ca au devenit victimele unui abuz politienesc savarsit la comanda, din motive politice, iar tatal acestora, lider al miscarii politice Actiunea Populara, sustine ca este vorba despre un dosar politic.

Solicitat de HotNews.ro, purtatorul de cuvant al MAE Cosmin Boiangiu nu a confirmat identitatea acestora, argumentand ca nu poate da detalii despre caz.

"Incercam sa stabilim exact cel mai bun mijloc de a proteja drepturile acestora, in conditiile in care ei au si cetatenie romana", a spus Boiangiu, subliniind ca 'trebuie sa procedam conform legislatiei internationale si a celor doua tari".

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al ministerului a adaugat ca autoritatile moldovene sunt oficial informate de aceasta situatie.