Guvernul a aprobat, miercuri, a treia rectificare bugetara din acest an, deficitul bugetar fiind menţinut la 2,3 % din PIB. Executivul va aloca 6,4 miliarde de lei. Principalii beneficiari ai rectificarii bugetare vor fi justitia, agricultura, transporturile si administratia. Ministerul Internelor si Reformei Administrative va primi 200 de milioane de lei pentru subventii la caldura.

Cheltuielile bugetare se majoreaza cu 7 miliarde de lei, iar veniturile cu peste 6 miliarde de lei, potrivit NewsIn.

Guvernul va aloca cea mai mare parte a cheltuielilor pentru plati pentru magistrati, reprezentand sporuri salariale restante castigate in instante, pe care estimeaza ca le va acoperi in cea mai mare parte din cresterea economica peste estimari, potrivit proiectului de rectificare bugetara, prezentat de ministrul finantelor in urma cu o saptamana.

Varujan Vosganian prezentase in sedinta de saptamana trecuta a Executivului o nota privind cea de-a treia rectificare bugetara din acest an, care urma sa fie aprobata in sedinta de Guvern de miercuri.

"In urma analizei Comisiei Nationale de Prognoza, in prezent se estimeaza ca produsul intern brut va fi de 495 de miliarde de lei. In baza acestui nou PIB, care este cu peste 50 de miliarde de lei mai mare decat cel estimat initial de noi, ne-am incumetat sa majoram veniturile cu 3,8 miliarde de lei la rectificarea din iulie si cu aproape 6 miliarde lei acum. O majorare de 10 miliarde lei de la o crestere a PIB de 50 de miliarde de lei nu cred ca este excesiva", a spus Vosganian.

Intre timp, ministrul a spus, miercuri dimineata, ca noua estimare a PIB pentru acest an este de 505 miliarde de lei.

  • Cei mai multi bani merg la justitie

Potrivit proiectului, cea mai mare suma - de un miliard de lei - va fi alocata pentru plata sporurilor salariale restante castigate de magistrati in instante si pentru primele de vacanta suspendate in perioada 2001-2006.

Sumele se acorda procurorilor, judecatorilor, angajatilor Curtii de Conturi, ai Ministerului Justitiei, Ministerului Public si ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Vosganian a precizat ca, pentru a acoperi aceste cheltuieli, contribuabilii romani trebuie sa plateasca 2,5 miliarde de lei in perioada 2009-2010.

Pentru platile directe din agricultura vor fi alocate 600 de milioane de lei, iar alte 150 de milioane de lei vor fi alocate pentru plata consultatiilor acordate de medicii veterinari.

Ministerul Transporturilor va primi 450 de milioane de lei pentru infrastructura, din care 300 de milioane sunt fonduri alocate suplimentar, iar 150 de milioane de lei - fonduri din redistribuire.

Potrivit ministrului, prioritare sunt proiectele precum autostrada Bucuresti-Brasov si soseaua de centura a Capitalei. Alte 370 milioane lei vor fi alocate pentru drumurile judetene.

Ministerul Internelor va primi 200 de milioane de lei pentru subventionarea energiei termice, Ministerul Lucrarilor Publice - 150 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor in urma inundatiilor, iar Ministerul Mediului va primi, in acelasi scop, 30 de milioane de lei.

Ministerului Afacerilor Externe ii revin 70 de milioane de lei plata salariilor diplomatilor si alte 15 milioane pentru deschiderea de noi consulate in zonele unde sunt comunitati importante de romani.

Suma de 200 de milioane de lei va fi alocata pentru despagubirea fostilor proprietari, ale caror case nu pot fi restituite in natura si pentru plata despagubirilor acordate refugiatilor din Cadrilater, Basarabia si nordul Bucovinei.

"Sumele acestea - este vorba de circa 6 miliarde lei - vor fi acoperite in cea mai mare parte din venituri suplimentare care sunt rezultat al cresterii economice", a precizat Vosganian.

Potrivit lui Vosganian, 18% din cheltuielile bugetare sunt alocate investitiilor, precizand ca valoarea este de cinci ori mai mare decat cea alocata in 2004. Ministrul a precizat ca PIB-ul estimat este in prezent de 495 miliarde de lei, fata de 475 de miliarde (estimare in luna iulie) si cele 440 de miliarde estimate in toamna lui 2007 pentru anul 2008.

  • Precedentele rectificari bugetare

La ultima rectificare de buget, din luna iulie, Guvernul majorase deficitul nominal programat, marind mai mult cheltuielile decat estimarile de venituri, insa ponderea deficitului in produsul intern brut s-a mentinut la 2,3%, deoarece Comisia Nationala de Prognoza majorase intre timp estimarea pentru PIB-ul din acest an, de la 440 miliarde lei la 475 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului au fost majorate cu 4,4 miliarde lei (1,2 miliarde euro), iar veniturile cu 3,8 miliarde lei.

Prima rectificare bugetara din acest an a fost facuta in luna martie, cand Guvernul a redus tinta de deficit bugetar de la 2,7% la 2,3% din PIB, prin reducerea cheltuielilor cu 1,1 miliarde euro.