Locuitorii Capitalei si ai Constantei sunt in pericol de a suferi de frig in timpul iernii, daca RADET din cele doua orase nu isi plateste datoriile fata de producatorul de energie termica, ELCEN. Potrivit unui comunicat ELCEN remis HotNews.ro, caldura va fi livrata cu portia, daca suma de 450 de milioane de euro nu va fi achitata.

ELCEN anunta ca va fi nevoit sa furnizeze „partial” energie termica, daca nu isi va incasa datoriile de la cei doi distribuitori.

"Ca urmare a neachitarii datoriilor regiilor de furnizare catre producatorul ELCEN, orasele Bucuresti si Constanta ar putea ramane fara caldura. RADET Bucuresti si Constanta au datorii neachitate de circa 450 de milioane de euro catre producatorul de energie termica SC Electrocentrale Bucuresti SA (ELCEN), aflat in situatia de a nu mai putea furniza energie termica si apa calda menajera in cele doua mari orase.” se precizeaza in comunicatul ELCEN.

Nivelul de incasare a facturilor pe 2007 a atins pragul de doar 75%, iar energia termica se va furniza in aceeasi proportie, spune ELCEN.

Potrivit oficialilor producatorului de energie, "datoriile celor doua societati de distributie se ridica la 714 milioane de lei pentru RADET Bucuresti si 148 de milioane de lei RADET Constanta, la care se adauga penalitati in valoare de 608 milioane de lei si, respectiv, 121 de milioane de lei, care nu pot fi anulate, fiind prevazute in Codul Fiscal”.

In iernile anterioare, ELCEN sustine ca a putut contracta credite pentru achizitia de combustibil cu garantii guvernamentale in cuantum de aproximativ 220 de milioane de euro, reusind astfel sa asigure necesarul de caldura si apa calda menajera in aproximativ 600.000 de locuinte in Bucuresti si circa 80.000 in Constanta.

Anul acesta, insa, "posibilitatea de accesare de credite cu dobanzi mici, cu garantie de stat, a disparut, acestea fiind considerate in legislatia europeana ajutoare de stat", se mai specifica in comunicat.

ELCEN este primul producator de energie termica produsa in centrale termoelectrice si are in componenta sucursalele Bucuresti, Mures si Constanta