Inca o sesiune a Parlamentului European a inceput azi la Bruxelles dupa ce, in plina vacanta parlamentara, pe 7 august, cam un sfert din tavanul suspendat din hemiciclul sediului Parlamentului European din Strasbourg s-a prabusit. Tavanul a cazut de doua ori, o data la ora 18:00si inca o data la ora 22:30. Cheltuielile cu reperatiile sunt evaluate la circa 4 milioane de euro, insa banii ar urma sa fie platiti din economiile care s-au facut prin ramanerea eurodeputatilor la Bruxelles pentru doua sesiuni consecutiv.

Pana la urma, se pare ca banii pentru plata reparatiilor nu vor fi scosi din pusculita comunitara ci din economiile care s-au facut prin ramanerea eurodeputatilor la Bruxelles pentru doua sesiuni consecutiv. Economie care s-ar ridica cam tot pe la 4 milioane. Calculul a fost facut de publicatia EU Observer prin insumarea cheltuielilor navetei (bilete de avion, diurna membrilor parlamentului de aproximativ 95 de Euro/zi etc). Cu alte cuvinte, in loc sa cheltuiasca 4 milioane pe naveta, PE a dat aceeasi bani pe repararea tavanului. Va trage la raspundere administratia PE constructorul cladirii si ii va cere daune? Nimeni nu stie inca raspunsul la aceasta intrebare.

Astazi, prezidiul legislativului european urmeaza sa primeasca un raport privind stadiul lucrarii si termenul de dare in folosinta. Administratia PE a comunicat ca se asteapta ca lucrarile sa se termine pe 10 octombrie astfel incat moderna cladire din orasul francez sa ii poata primi pe deputatii europeni in sesiunea care ar urma sa inceapa pe 20 octombrie.

Vremea nu era rea, nu ploua si nici vantul nu batea cu putere. In plus, cladirea este noua (nu a serbat a 10-a aniversare) si nimeni nu se astepta sa aiba probleme atat de curand. Din fericire, nimeni nu a fost ranit, dar cateva scaune au fost afectate. Potrivit sefului biroului de presa al PE, Marjory van der Broeke, de vina se pare este sistemul care sustine tavanul fals. Pentru siguranta celor care isi vor desfasura activitatea pe viitor in hemiciclu, intreg sistemul care sustine tavanul fals a fost schimbat si placile au fost inlocuite. Operatiunea dureaza deja de o luna si jumatate si va costa bugetul Parlamentului European intre 3.5 si 4 milioane de euro.

Si, pentru ca temeri au inceput sa apara si la Bruxelles, si cladirea de acolo a fost verificata. “Desi in Bruxelles sistemul care sustine tavanul este complet diferit, administratia Parlamentului a comandat o inspectie si acolo. Nimic nu a fost gasit care sa puna sub semnul intrebarii securitatea sistemului” ne-a spus Marjory Van der Broeke.

O cladire cu probleme

Cladirea Louise Weiss (una dintre cele trei unde se desfasoara, la Strasbourg, sesiunile din plen) a fost criticata intens din mai multe motive. S-a spus ca este greu de circulat prin ea, din cauza sistemului complicat de lifturi, scari rulante, care urca sau coboara de pe un nivel pe altul.

Apoi, din cauza faptului ca este utilizata putin (cate 3 zile si jumatate, lunar), in 2002, in sistemul de alimentare cu apa ar fi fost gasita o bacterie care cauzeaza o boala infectioasa- asa numita “boala a legionarilor”. Inaugurat cu mare fast in 1999 principalul corp al cladirii, botezata“Louise Weiss”(dupa numele unei deputate europene), a fost proiectat de firma de arhitecti parizieni Architecture Studio Europe, care a castigat proiectul la un concurs international in 1991.

Lucrarile de constructie s-au ridicat la suma de 3,1 miliarde de franci- adica 470 de milioane euro. Louise Weiss gazduieste hemiciclul pentru sesiunile plenare (cu 785 de locuri pentru europarlamentari si 680 pentru vizitatori), 18 alte sali de sedinta si 1.133 birouri parlamentare. Printr-un pod acoperit peste raul Ill, cladirea Louise Weiss este legata de celelalte doua cladiri ale Parlamentului European de la Strasbourg, “Winston Churchill” si “Salvador de Madariaga”.

www.oneseat.eu

“Această pagina web a fost iniţiată de către Cecilia Malmström, ministrul pentru afaceri europene al Suediei din toamna anului 2006 și fostă membră a Parlamentului European din partea Partidului Liberal Suedez. Cecilia a depus eforturi enorme pentru a pune capăt deplasărilor Parlamentului de la Bruxelles la Strasbourg înca de când a fost aleasa pentru prima dată ca membră a Parlamentului European”. Acesta este mesajul care va intampina daca aveti curiozitatea sa dati click pe link-ul de mai sus. Este, in fapt, o petitie online la care, se pare, pana acum au semnat peste un million de persoane. Prin intermendiul petitiei semnatarii doresc sa impuna autoritatilor comunitare ca Bruxelles-ul sa ramana singurul loc de desfasurare a activitatilor Parlamentului.

Ce-i drept, vor nu vor, cei 785 de europarlamentari trebuie sa parcurga in fiecare luna peste 850 de km, distanta dus intors intre Bruxelles si Strasbourg. Si o data cu ei, tone de documente si cateva sute de asistenti. Chiar si comisarii si membrii staff-urilor lor, trebuie sa participe la lucrari daca se dezbate vreun document din aria lor de expertiza. Asa scrie in Tratatul Uniunii Europene, asa trebuie facut. Iar ca sa se intample altfel, trebuie ca toate statele membre sa fie de acord.

Naveta de milioane

Petitionarii dnei Malmström spun ca naveta usureaza bugetul Uniunii, anual de peste 200 de milioane de euro. In plus exista si argumente ecologice. Naveta, spun eurodeputatii verzi, ar suplimenta emisiile de CO2 din atmosfera cu peste 20.000 de tone .

Dar, Uniunea Europeana nu este o tara a carei capitala este la Bruxelles. Este o suma de state independente unite printr-un tratat si interese dar si un exemplu unic de constructie multiculturala. In afara de Bruxelles, mai exista inca trei centre politice: Strabourg (unde se reuneste nu doar Parlamentul European ci si Consiliul Uniunii Europene), Luxembourg (unde se afla, printe altele, Curtea de Justiţie a Comunităţii Europene şi Banca Europeană de Investiţii) si Frankfurt (care gazduieste Banca Central Europeana).

Si, chiar daca in Belgia sunt cele mai multe agentii ale UE exista cel putin 15 state membre care gazduiesc cate o agentie. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca atata vreme cat Franta va fi parte a Uniunii Europene (isi poate inchipui cineva altfel?) iar Franta este unul dintre pilonii UE, pentru Parlamentul European in locul lui “one seat” se va vorbi de “deux sièges”.