Modul in care Romania insista asupra faptului ca Insula Serpilor nu trebuie luata in considerare in procesul de delimitare seamana cu cantecul "Yellow Submarine" a unui "grup de englezi pletosi" care isi repetau referenul la nesfarsit, a declarat la CIJ unul dintre expertii partii ucrainene, relateaza NewsIn.

Romania a sustinut in timpul pledoariilor sale la Curtea Internationala de Justitie ca Insula Serpilor este o formatiune maritima care apartine categoriei "stancilor" si care nu poate avea vreun efect juridic in delimitarea maritima, intrucat nu are dreptul la platou continental sau la zona economica exclusiva.

Este posibil ca in acest fel partea ucraineana sa fi vrut sa raspunda astfel anecdotei "Castravetele" prezentata de Bogdan Aurescu luni in fata Curtii, pentru a demonstra ca Ucraina insista exagerat de mult si nejustificat pe argumentul "predominantei tarmurilor sale".

Echipa Romaniei a reprosat Ucrainei ca a prezentat superficial linia de delimitare propusa din lipsa de argumente solide, comportandu-se ca la un joc de poker, unde doar norocul conteaza, sau ca pe ringul de dans, unduindu-se cum ii convine.

Expertul francez a invocat doua motive pentru prezentarea succinta a Ucrainei. In primul rand, a argumentat Jean-Pierre Queneudec, traseul liniei a fost explicat in documentatia scrisa depusa la Curte, pe parcursul a zece pagini, si "ar fi fost de prisos sa se mai insiste asupra ei".

In al doilea rand, "linia propusa de Ucraina are meritul de a fi foarte simpla", atat in ceea ce priveste descrierea cursului acesteia, cat si a motivelor pentru care linia arata asa, a mai spus Jean-Pierre Queneudec.

"Linia propusa de Ucraina este fundamental diferita de cea propusa de Romania, atat de complicata, incat Romania a trebuit sa prezinte discursuri lungi si complexe, prin care sa se justifice. In acest caz, normal ca au fost deranjati de concizia si simplitatea noastra", a continuat expertul francez.

Expertul partii romane James Crawford a sugerat luni ca Ucraina va incerca sa isi modifice in timpul ultimelor pledoarii unele declaratii si chiar sa schimbe linia de delimitare ceruta pana in acest moment, profitand de faptul ca Romania nu va mai putea lua cuvantul.

Romania si-a argumentat riguros, in timpul celor 18 ore de pledoarii, cu calcule matematice si argumente geografice de ce linia de delimitare din Marea Neagra are traseul respectiv. Ucraina a aratat cu argumente destul de ambigue de ce linia propusa arata in acel fel. Unul dintre argumente a fost ca "fiind o linie dreapta, este mult mai practica".