Mai mult de 25% dintre romanii aflati la munca in Spania, care s-au interesat de avantajele oferite de statul roman celor care se intorc in tara, au vrut sa stie daca Executivul de la Bucuresti ofera ajutor pentru cumpararea unei case, spun reprezentantii Ambasadei Romaniei la Madrid, citati de NewsIn.

"Foarte multi romani si-au vandut casele pentru a ajunge in Spania iar acum vor sa se intoarca in tara", a declarat atasatul pe probleme de munca la Ambasada Romaniei din Spania.

Reprezentantii Romaniei la Madrid sustin ca numarul romanilor care vor sa se intoarca in tara a crescut foarte mult in ultimele sase luni, din cauza crizei economice cu care se confrunta Spania si a cresterii ratei somajului in constructii.

"Situatia s-a schimbat radical in ultimul an. In luna aprilie, cei care sunau la ambasada intrebau cum isi pot gasi un loc de munca in Spania, iar acum majoritatea vor sa stie ce conditii ofera statul roman celor care se intorc si unde isi pot gasi un loc de munca", a mai spus Boicu.

Oficialii sustin ca principalele probleme care ii preocupa pe romanii aflati in Spania sunt recesiunea economica si termenul foarte lung de obtinere a autorizatiilor de munca.

Atasatul pe probleme de munca de la Ambasada Romaniei de la Madrid estimeaza salariul mediu al unui roman care lucreaza in Spania la 1.000-1.200 euro, insa se asteapta ca din ce in ce mai multi romani sa se intoarca in tara, daca guvernul spaniol nu va ridica moratoriul impus angajatilor din Romania si Bulgaria.

La inceputul acestei luni, guvernul spaniol a anuntat ca suspenda aproape toate programele de recrutare a muncitorilor straini in tarile lor de orgine, programe in care este inscrisa si Romania.

In Spania sunt inregistrati oficial 750.000 de romani, dar numarul lor real este estimat la peste un milion. Aproape 150.000 de romani lucreaza in constructii sau in sectorul serviciilor, iar restul in agricultura, in serviciul casnic sau ca independenti.

Potrivit datele publicate de ministerul spaniol al muncii, din totalul de 2,5 milioane de someri inregistrati in Spania, peste 21.000 sunt de nationalitate romana.