Petre Lazaroiu, numit de presedintele Traian Basescu judecator la Curtea Constitutionala, nu a fost magistrat nici o zi. CSM i-a respins cererea de intrare in magistratura in 2003, din pricina “avizului negativ dat de presedintele Curtii de Conturi si a dosarului profesional”. Lazaroiu il inlocuieste pe Petre Ninosu, care a decedat la inceputul lunii august, si va completa mandatul pana in 2010.

Petre Lazaroiu a fost judecator financiar la Curtea de Conturi in perioada 1993-2003, pana cand aceste posturi, care nu erau parte a sistemului judiciar, au fost desfiintate. O parte a procurorilor si judecatorilor financiari au fost integrati in sistemul judiciar, prin decizii ale Consiliului Superior al Magistraturii. Petre Lazaroiu a fost insa respins de CSM, fara a mai fi intervievat, intrucat conform Hotararii nr. 53 din 17 decembrie 2003, nu avea avizul pozitiv (recomandarea) presedintelui Curtii de Conturi. CSM a mai invocat si dosarul profesional, fara alte explicatii.



Noul membru al Curtii Constitutionale a fost juristconsult stagiar la Combinatul de Articole Tehnice din Cauciuc – Jilava (1979-1980), apoi juristconsult la Intreprinderea Mecanica de Utilaj Chimic Bucuresti (1980-1993), dupa care a fost judecator financiar la Curtea de Conturi. In prezent este avocat si lector universitar la facultatea particulara de drept a Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir. Petre Lazaroiu a fost, timp de trei zile, in martie 2008, si membru CSM din partea societatii civile.


Foto: Administratia Prezidentiala
El si-a dat demisia din Consiliu pe motiv ca plenul institutiei nu i-a acordat statutul de membru permanent, intrucat conform legii doar judecatorii si procurorii alesi pot avea acest statut. Salariile membrilor permanenti se ridica la cel putin 2.500 euro lunar (circa 9.000 de lei), in timp ce reprezentantii societatii civile primesc doar o indemnizatie lunara de circa 2.500 lei. Membrii CSM nu pot avea alte activitati, in afara celor didactice.

Pana la numirea sa la Curtea Constitutionala, Petre Lazaroiu a functionat ca avocat. El a primit anul trecut 100.000 de lei, potrivit ziarului Ziua de Cluj, pentru consultanta juridica, de la Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi. HotNews.ro a solicitat explicatii referitoare la criteriile care au stat la baza acesti numiri, insa Administratia Prezidentiala n-a raspuns pana la ora publicarii acestei stiri. Cu putin timp in urma, Petre Lazaroiu a depus juramantul la Palatul Cotroceni. In timpul ceremoniei, Traian Basescu a declarat: “vreau să cred că desemnarea domnului Petre Lăzăroiu va contribui la consolidarea cu experienţă judecătorească, experienţă în avocatură şi experienţă de viaţă la experienţa Curţii Constituţionale”.