Agentul Romaniei la CIJ, Bogdan Aurescu, a sustinut, luni, in prima zi a pledoariilor finale la Haga, ca Ucraina nu are argumente sa-si sustina pretentiile si atunci invoca permanent lungimea coastelor sale la Marea Neagra. Romania a reinceput luni pledoariile in fata Curtii Internationale de Justitie, in a doua runda a audierilor in procesul impotriva Ucrainei pentru delimitarea spatiilor maritime in Marea Neagra, care va dura doua zile, informeaza un comunicat al Ministerului roman de Externe.

"Ucraina se straduieste sa distraga atentia acestei Curti de la lipsa ei de argumente in sustinerea constructiei liniei sale spre chestiunea lungimii tarmurilor, care a devenit acum alpha si omega in acest caz, mantra sa", se arata intr-un comunicat MAE.

Bogdan Aurescu a aratat ca singura strategie a Ucrainei in pledoariile sale a fost repetitia acelorasi idei nefondate. „Unica regula pe care se intemeiaza argumentatia Ucrainei este „repetitia”, regula de aur a publicitatii. Am numarat nu mai putin de 68 de situatii cand reprezentantii Ucrainei au mentionat „diferenta accentuata a lungimilor coastelor” sau o formula similara”, a spus Bogdan Aurescu.

Afirmatia Ucrainei potrivit careia intreaga sa coasta ar trebui luata in considerare in delimitare contrazice atat dreptul, cat si contextul geografic din acest caz. Reprezentantii Ucrainei nu au spus nimic despre justificarea si modul in care deplaseaza linia de echidistanta provizorie pentru a ajunge la propunerea lor finala.

Ucraina nu a explicat cum se ajunge la situatia in care linia finala propusa Curtii in aceasta delimitare coincide cu linia propusa Romaniei in timpul negocierilor, in ciuda faptului ca acum Ucraina pretinde sa recunoasca metoda de delimitare a CIJ, international recunoscuta, iar atunci trasa linia dupa o metoda proprie inedita, care nu respecta regulile de delimitare stabilite bilateral in 1997.