Papa Benedict al XVI-lea le-a cerut luni pelerinilor sa accepte moartea "la ora aleasa de Dumnezeu", reafirmand in acest fel opozitia Vaticanului fata de euthanasie. Declaratia a fost facuta la Lourdes, in cadrul unei slujbe in aer liber pentru bolnavi.

In timpul predicii, Papa a spus ca bolnavii ar trebui sa se roage pentru a gasi "gratia sa accepte, fara teama sau regrete, sa paraseasca aceasta lume la ora aleasa de Dumnezeu".

"Din nefericire, o suferinta indelungata poate zdruncina echilibrul cel mai puternic, poate zdruncina cele mai puternice fundamente ale increderii si, uneori, oamenii isi pot pierde orice nadejde in privinta sensului si a valorii vietii. Acestea sunt lupte pe care nu le putem duce singuri, fara ajutorul gratiei divine", a afirmat Benedict al XVI-lea.

Mesajul are o rezonanta speciala in Europa, noteaza breitbart.com. Belgia si Olanda au legalizat euthanasia, in timp ce Elvetia a permis asistentilor medicali sa pregateasca doza letala, pe care insa bolnavii trebuie sa si-o administreze singuri.

In Franta, pacientii pot refuza tratamente care ii mentin in viata, dar euthanasia este interzisa. Dezbaterea asupra acestei teme a fost insa relansata in acest an de moartea unei femei care suferea dureri continue, avea hemoragii si nu putea sa manance din cauza unei tumori la cap.

Slujba pentru bolnavi, tinuta in fata a mii de oameni aflati in scaune cu rotile, a reprezentat punctul final al vizitei pe care Papa a efectuat-o in Franta.