Fostul senator PSD Serban Bradisteanu, pentru care Agentia Nationala de Integritate a solicitat luni instantei sa dispuna confiscarea a 3,6 milioane de euro din avere, este aparat in procesul penal in care DNA il acuza de luare de mita de un membru al Consiliului National de Integritate, avocata Alice Draghici. CNI este institutia care organizeaza concursul de angajare a inspectorilor ANI si propune numirea sau revocarea sefilor Agentiei. Avocata spune ca nu se afla in conflict de interese.

  • CNI are ca atributii organizarea concursului pentru numirea in functii a presedintelui si vicepresedintelui ANI, propune Senatului numirea sau revocarea celor doi si inainteaza anual Senatului un raport despre activitatea ANI.   
  • Membrii Consiliului sunt numiti de Senat.
  • ANI verifica, potrivit Legii 144/2007, declaratiile de avere si de interese ale functionarilor publici, demnitarilor si magistratilor. In cazul in care constata diferente de avere nejustificate sesizeaza Parchetul, iar in cazul in care respectiva avere este dabandita ilegal propune instantei confiscarea ei.
  • Inspectorii de integritate sunt angajati prin concurs, organizat de presedintele ANI.

Alice Draghici, avocata doctorului Bradisteanu, a declarat pentru HotNews.ro ca nu se va retrage din dosar deoarece, spune ea, nu exista niciun conflict legal de interese: “trimiterea dosarului in instanta este cea mai clara proba ca n-am avut nici un fel de influenta asupra anchetei ANI”. Avocata mai spune ca-l va reprezenta mai departe in procesul penal, dar ca nu-l va asista si in procesul deschis de ANI pe partea de contecios administrativ.

Avocata Alice Draghici a aparat cercetati penali cu nume sonore.

  • A fost unul dintre avocatii lui Omar Hayssam, condamnat anul acesta pentru terorism, pentru rapirea in Irak, in 2005, a celor trei jurnalisti romani: Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian.
  • I-a aparat pe fratii Camataru, condamnati pentru trafic de persoane, rapire si santaj.
  • L-a reprezentat pe generalul Victor Athanasie Stanculescu in procesul Revolutiei de la Timisoara.
  • A aparat-o pe Carmen Paunescu, sotia senatorului PSD Adrian Paunescu, acuzata de ucidere din culpa dupa ce a facut trei victime intr-un accident de masina.
  • L-a aparat pe interlopul craiovean Genica Boerica, acuzat ca ar fi beneficiat, prin fals, de returnari ilegale de TVA.
  • A reprezentat-o pe Rodica Stanoiu, in procesul in care fostul ministru al justitiei cotesta verdictul de colaborare cu Securitatea pe care i l-a dat CNSAS.

Consiliul National de Integritate are 19 membri, cate unul din partea fiecarui grup parlamentar din Senat si din partea unor institutii ca Ministerul Finantelor, Justitiei etc. Alice Draghici este propunerea Partidului Conservator pentru CNI.

Un alt reprezentant CNI, Codru Vrabie, considera ca Alice Draghici nu este in incompatibilitate cand il apara pe Bradisteanu, intrucat membrii CNI nu au acces la informatii din dosarele intocmite de inspectorii ANI.

“Situatia in care Alice Draghici ar fi in conflict de interese, ca aparator al medicului Serban Bradisteanu, este doar ipotetica. Noi, membrii CNI, nu avem acces la dosarele inspectorilor ANI, astfel incat este exclus ca unul dintre noi sa poata influenta anchetele respective sau sa foloseasca informatiile din aceste dosare”, a declarat pentru HotNews.ro Codru Vrabie.

Averea lui Bradisteanu considerata de inspectori ca nejustificata coincide cu valorea mitei pentru care DNA l-a trimis in judecata in martie 2007. Procurorii il acuza pe fostul senator PSD ca, in perioada 2001-2002, cand era presedintele comisiei de evaluare din cadrul unei licitatii organizate de Ministerul Justitiei pentru dotarea cu echipamente moderne a spitalelor din penitenciare, ar fi favorizat firmele CC MED AG-Elveţia si BIOMEDICA GmbH-Austria.

Prejudiciul provocat bugetului de Bradisteanu s-ar ridica, potrivit DNA, la peste 9 milioane de euro. Procurorii il acuza pe Bradisteanu ca ar fi fost mituit de cele doua firme pentru trucarea licitatiei cu 500.000 dolari şi 3.594.333 euro. El ar fi primit acesti bani in conturile firmei sale off-shore Arnell Development Ltd. (din Insulele Virgine Britanice), deschise la Union Bank of Switzerland din Zurich.