In toata tara asistam la o racire accentuata a vremii, la limita inghetului chiar, la Toplita, unde sambata noapte s-a inregistrat minus un grad. Pe parcursul zilei de sambata, vremea s-a racit cu 7 pana la 10 grade fata de ziua precedenta, pentru ca masa de aer cald preexistenta era de origine tropicala si a fost inlocuita de o masa de aer polar.

Cat priveste regimul termic, duminica dimineata s-au inregistrat si valori de minus un grad la Toplita, 2 grade in zona Ocna Sugatag, unde a aparut prima bruma timpurie a acestei toamne, fenomen care devine normal din punct de vedere climatologic pentru tara noastra abia pe la sfarsitul lunii octombrie, inceputul lui noiembrie.

Valorile de temperatura de duminica sunt mai scazute in toata jumatatea nordica a tarii fata de cat ar trebui sa fie mediile multianuale, cam cu 5 grade. Minimele termice ar trebui sa se situeze la aceasta data intre 6 si 15 grade. La noi s-au inregistrat valori de la zero la 14 grade.

"Temperaturile maxime vor continua sa scada accentuat si pe parcursul zilei de astazi, comparativ cu cea de ieri, incat vom ajunge cam cu 5 pana la 10 grade sub

norma climatologica a perioadei in care ne aflam. Deci, iata, in doua-trei zile, o racire de aproape 15-20 de grade chiar in anumite localitati", explica meteorologii, citati de RRA.

Meteorologii atentioneaza ca toata saptamana care urmeaza se anunta destul de rece nu atat in ceea ce priveste valorile inregistrate in cursul diminetilor, care se vor apropia de norma climatologica, cat in ceea ce priveste valorile termice in orele amiezelor, pentru ca datorita gradului accentuat de nebulozitate vor fi nori consistenti si precipitatii, ploi.

Masa rece se instaleaza pe aproape intreg teritoriul tarii si se va mentine pana cel putin la jumatatea saptamanii care urmeaza.

Cu totul trecator la altitudini mari, la peste 1.800 metri, se asteapta ninsori.