PD-L a aminat sedinta Colegiului Director de joi din cauza unor neintelegeri in ce priveste formula in care va fi anuntata candidatura lui Stolojan pentru functia de premier. Discutiile in contradictoriu s-au purtat pe varianta prezentarii unui cabinet restrins, cu numai citiva ministri, sau doar a lui Stolojan impreuna cu programul de guvernare. Surse din partid au declarat pentru HotNews.ro ca in final s-a ajuns la o formula de compromis, aceea ca programul sa fie prezentat vineri de "responsabilii" pe diferite domenii: Blaga- pe zona administratie si interne, Flutur-agricultura, Berceanu- infrastructura, Videanu- economie si, probabil, Miclea pe zona sociala, educatie si sanatate. Aceleasi surse sustin ca Stolojan nu va avea un contracandidat si ca formula echipei de guvernare este departe de a fi definitivata.

Formula aleasa pentru lansarea, vineri, a programului de guvernare si a candidatului pentru functia de premier, constituie un compromis generat de discutiile asupra potentialilor ocupanti ai portofoliilor ministeriale. Vechea garda a PD doreste sa-l flancheze pe Stolojan cu oameni cu vechime in partid si experienta de guvernare, gen Berceanu, Videanu, Radulescu sau Blaga, in timp ce gruparea Stoica- Stolojan pledeaza pentru introducerea in atentia opiniei publice a unor figuri mai noi, care sa dea un semnal de reforma a partidului.

In loc de ministri, piloni

Cum nu s-a ajuns inca la o concluzie, vineri va fi lansat programul de guvernare care va fi sutinut si prezentat de responsabilii cu principalii “piloni”, cei care au elaborat, impreuna cu echipele lor, strategiile pe respectivele zone. Astfel, Vasile Blaga va sustine partea de administratie si interne, Radu Berceanu pe cea de infrastructura, Gheorghe Flutur se va ocupa de agricultura si Adriean Videanu de economie si finante. Nu s-a luat inca o decizie in ce priveste prezenta lui Mircea Miclea, cel care ar urma sa vorbeasca despre zona “sociala”.

Chiar daca cei patru grei ai PD-L nu vor fi anuntati vineri ca facind parte dintr-un executiv din umbra, semnalul va fi destul de transparent, iar sansele lor de a “prinde” o nominalizare vor creste.

Vechea garda PD versus consilierii de la Cotroceni

Discutiile asupra guvernului din umbra dureaza de ceva vreme si ele sint departe de a se fi incheiat. Astfel, in pofida unor nume vehiculate pe surse si a diferitelor liste cu "ministeriabili", lucrurile nu sint batute in cuie si din cauza faptului ca Traian Basescu, cel care are ultimul cuvint de spus in numirea ministrilor, nu pare prea incintat de ideea unui guvern format din mult prea vechea garda a partidului.

Deocamdata insa, in circuitul de formula 1 a ministeriabililor, cu sansele cele mai mari, se afla parte din fostii ministri ai cabinetului Aliantei DA: Vasile Blaga la Ministerul Internelor si Administratiei, Adriean Videanu la Finante, Gheorghe Pogea la Energie, Sulfina Barbu la Mediu, Radu Berceanu- Transporturi, Gheorghe Barbu- Munca, Cristian Radulescu- Sanatate si Gheorghe Flutur - Agricultura.

Fostii liberali merg insa pe ideea introducerii in echipa a unor consilieri de la Cotroceni si a unor personalitati din mediul universitar si din diaspora, formula acceptata chiar de unii lideri PD. In discutie se afla Mircea Miclea, cel care a condus echipa de la Cotroceni care a realizat pactul pe Educatie, consilierul prezidential Bogdan Chiritoriu pentru minsterul Finantelor sau Mihai Stanisoara la Aparare. Surse din PD sustin ca Miclea, Stinisoara si Bitang vor fi in final agreati pentru a intra in guvernul din umbra.

Stolojan, controversat dar nominalizat

Desi nominalizarea lui Theodor Stolojan drept candidat la functia de premier este deja o certitudine, mai ales ca nu va avea contracandidat, asta nu inseamna ca persoana lui nu este controversata.

Chiar si unii din fostul PLD considera ca Stolojan taie orice punte spre o eventuala alianta post electorala cu PNL. La nivelul PD exista voci care sustin ca Stolojan este beneficiarul unei cote de incredere cu mult peste capacitatea lui de colecta voturi si ca nu va fi o locomotiva pentru partid.

Pe de alta parte, Traian Basescu il sustine pe Stolojan, dar surse spun ca nici nu a avut vreo alta oferta valabila. Oricum, indiferent de guvernul din umbra ce va fi anuntat exista sanse serioase ca in functie de aliantele care se vor face dupa alegeri, totul sa se schimbe. Inclusiv Stolojan.