Presedintele Traian Basescu, aflat de vineri in Italia, a inceput, sambata, o vizita oficiala la Vatican, unde a fost primit, incepand cu ora 12:00, ora Romaniei, de Suveranul Pontif, Papa Benedict al XVI-lea si de eminenta sa, Cardinalul Tarcisio Bertone, secretar de stat al Sfantului Scaun. Intalnirea dintre Traian Basescu si Suveranul Pontif s-a incheiat, seful statului roman fiind primit in biblioteca privata de la Castelul Gandolfo, resedinta de vara a Papei Benedict.

Pe agenda discutiilor dintre Traian Basescu si Papa Benedict s-au aflat situatia romanilor din Italia, dar si politica Bucurestiului de consolidare a relatiilor cu tarile catolice, anunta televiziunile de stiri. Intalnirea dintre cei doi a durat aproximativ 20 de minute.

Traian Basescu s-a folosit de aceasta vizita si pentru a-l invita, in numele Presedintiei romane, pe Papa Benedict al XVI-lea la Bucuresti, anul viitor.

Presedintele l-a informat telefonic despre intentia sa pe Prea Fericitul Daniel, care i-a explicat insa diplomatic, ca lansarea unei invitatii de catre Patriarhie nu poate fi facuta fara acordul Sfantului Sinod. Prea Fericitul Daniel i-a explicat presedintelui ca o asemenea vizita nu se face in orice conditii.

Intr-un comunicat de presa citat de Antena 3, Patriarhia precizeaza: "Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a mentionat faptul ca o astfel de invitatie este posibila la nivelul relatiilor bilaterale dintre cele doua state, Romania si Vatican, dar ca pentru o invitatie oficiala din partea Patriarhiei Romane este necesar si acordul Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, dupa cum s-a procedat si in cazul vizitei Papei Ioan Paul al II-lea in Romania (1999)."

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei a explicat ca gestul presedintelui de a-l anunta pe Patriarh despre intentia sa a fost unul elegant.

Anul viitor se implinesc 10 ani de la vizita Papei Ioan Paul al ll-lea in Romania.

Vizita presedintelui Traian Basescu in Italia se incheie duminica. Vineri, in prima zi in Italia, seful statului s-a intalnit cu omologul sau Giorgio Napolitano, principala tema a discutiilor fiind situatia romanilor din Peninsula.